ANNONS

Beslut på gång om ”nya” Operan

Kungliga Operan ska byggas ut och byggas om för två miljarder kronor.
Kungliga Operan ska byggas ut och byggas om för två miljarder kronor.
Operan är trång och nedgången, tycker staten. Nu ska byggnaden fräschas upp.
Men först ska politikerna besluta om en ny detaljplan.
ANNONS

Kungliga Operan står inför stora förändringar. Projektet som kallas ”Ny Opera i Operan” sjösattes redan 2013 och nu tas ett nytt steg i arbetet.

Statens Fastighetsverk, som äger Operan, har ansökt om att ta fram en ny detaljplan. Frågan ska nu behandlas i stadsbyggnadsnämnden.

– Operans verksamhet håller redan världsklass, men lider av svåra arbetsmiljöförhållanden. Byggnaden är för trång, nedgången och har dålig teknik. Att ta fram en ny detaljplan är en viktig del i projektet, säger Vanja Knocke på Statens fastighetsverk.

Kostar två miljarder

Projektet väntas kosta omkring två miljarder kronor och bygget väntas starta sommaren 2022. Innan dess ska Operans verksamhet flytta till nya lokaler.

Det här är en oerhört viktig plats

Vanja Knocke, Statens Fastighetsverk

Enligt avtalet mellan Statens Fastighetsverk och Stockholms stad ska man också utreda möjligheten att knyta samman Operan med miljöerna kring Gustav Adolfs torg och Kungsträdgården.

– Det här är en oerhört viktig plats som ligger intill vattenrummet och Kungsträdgården. Det finns inga definitiva förslag på hur det ska se ut, utan det är något vi tittar på med våra arkitekter. Planerna kommer att presenteras när vi har kommit längre i det arbetet.

ANNONS
ANNONS