ANNONS

Här gör bibblan hembesök hos barnfamiljerna

Biblioteket kommer hem till Anna och Ilona i Rissne
"Att de kommer hem så här är superlyxigt", säger Anna om hembesöket från biblioteket.
De vandrande bibliotekarierna Maria Mattes och Kristin Andersson tar bibblan hem till familjer i Ör, Hallonbergen och Rissne, för att prata om vikten av att läsa för små barn.
– Det ökar deras ordförråd, 10 minuter om dagen räcker bra, säger Kristin.
ANNONS

En mulen förmiddag på Rissne torg.

Maria Mattes och Kristin Andersson, bibliotekarier på Sundbybergs bibliotek, har med sig en tygkasse med barnböcker och information om biblioteket, BVC och öppna förskolan.

Tre dagar i veckan gör de hembesök hos familjer med barn på sex månader i Hallonbergen, Rissne och Ör. Här bor en hög andel utlandsfödda, och man har haft svårt att få dem att komma ner till föräldragrupperna som ordnas på biblioteken.

– Vi pratar om vikten av att läsa för sina barn. Att väcka läsintresset tidigt hos små barn och att förstå att man har en viktig del i barnens språkutveckling, berättar Kristin Andersson.

Biblioteket kommer hem till Anna och Ilona i Rissne

Kristin Andersson och Maria Mattes gör hembesök i Rissne, hallonbergen och Ör tre dagar i veckan. Foto: Åsa Sommarström.

”känns lyxigt”

För dagen har de bokat tid med Anna som bor i Rissne tillsammans med sin man Mattias och dottern Ilona, 5 månader gammal.

– Att de kommer hem så här är superlyxigt. Jag önskar att fler fick ta del av det, säger Anna.

Hon och Mattias, som kommer från Ungern, pratar bägge språken hemma med Ilona och försöker läsa för henne, även om hon just nu tycker att det är roligast att tugga på böckerna.

ANNONS

– Det är bra att få tips på hur man kan göra det roligt och lustfyllt att läsa för ett barn. Jag vill att hon ska få samma glädje av böcker i livet som vi har haft, säger Anna.

Biblioteket kommer hem till Anna och Ilona i Rissne

Anna och Ilona, 5 månader, uppskattar att få besök av bibliotikarierna Kristina Andersson och Maria Mattes. Foto: Åsa Sommarström.

Har det då någon effekt att läsa böcker för så små barn? Absolut menar Maria Mattes och Kristin Andersson.

– En amerikansk undersökning bland 17-åringar visade att de läsvana hade ett ordförråd på 50000-70000 ord. Medan de som inte läste hade ett ordförråd på 17000 ord. Det är jätteviktigt med ett stort ordförråd för att kunna ta till sig allt som skrivs, tidningar och annat, berättar Maria.

”Fortsätt med högläsningen”

När barnen är riktigt små så spelar det mindre roll vad man läser. Men tidigt kan man ha böcker med bilder och skarpa kontraster så att de kan börja titta och följa med och bläddra.

– Det ökar deras ordförråd, 10 minuter om dagen räcker bra, säger Kristin.

En undersökning visar att högläsningen gått ner från 78-36 procent sett över en tio årsperiod, berättar Kristin. Hon tror att tv, mobiler och surfplatttor är tre av bovarna.

Även när barnen kan läsa själva är det viktigt att fortsätta med högläsningen så länge man får poängterar hon, för att barnen ska lära sig andra och mer avancerade ord än vad som finns i böckerna som de själva kan läsa.

Biblioteket kommer hem till Anna och Ilona i Rissne

Familjen får ett start-kit med ett par böcker och information om biblioteket, BVC och öppna förskolan. Foto: Åsa Sommarström.

Glatt bemötande

Biblioteksvandringarna är ett samarbete mellan biblioteket, BVC och förskolan och började som ett pilotprojekt kallat Bokstart 2017. Pengar söks för ett år i taget från Kulturrådet och kommunen går sen in med motsvarande summa.

Maria och Kristin når omkring 70 procent av föräldrarna som är hemma med 6-månadersbebisar, berättar de.

– Det tas emot så positivt att vi kommer, många blir glatt överraskade att vi tar oss tid att komma hem till just dem. Det kan även bryta den isolation som kan bli när man är hemma med ett litet barn, säger Maria.

Många tror också att man inte får ta bebisar till biblioteket för att där ska vara tyst. Men det är tvärtom intygar säger Maria och Kristin.