ANNONS

Bioduken nästa för Duvboskolans elever

Läraren Gabriel Riveros Vilches diskuterar upplägget med klassen före inspelning.
Läraren Gabriel Riveros Vilches diskuterar upplägget med klassen före inspelning.
Adam Bouazizi spelar fångvaktare. Eleverna har själva fixat kostym till filmen.
Adam Bouazizi spelar fångvaktare. Eleverna har själva fixat kostym till filmen.
Lo Jakobsson som Catherine.
Lo Jakobsson som Catherine.
Från filmklippet som vi gjorde (se bildtext längst ned i huvudtext)
Från filmklippet som vi gjorde (se bildtext längst ned i huvudtext)
Officiella filmplanschen.
Officiella filmplanschen.
Tystnad, tagning!
På Duvboskolan förs en kamp mellan det goda och onda. Elevernas film "Dangerous" – ett Star warsinspirerat drama med hjältar, skurkar och kidnappningar – visas på bio i vår.
Inte nog med det. Filmen kan också bli "Bästa kortfilm" på Stockholms Filmfestival Junior.
ANNONS

Fritidsgruppen Galaxen på Duvboskolan har något alldeles särskilt på gång. När Mitt i Sundbyberg kommer på besök bubblar klassrummet av idéer och förväntan. Lite pirr också förstås – för hur många andraklassare får synas på bioduk, i en film man dessutom varit med och gjort själv?

Filmen ”Dangerous” är en ganska mörk historia. Den elake superskurken Darth Elo vill förslava alla världens barn och gör allt för att försvara sitt ondskefulla imperium. Åttaåriga Catherine kidnappas och hålls gömd i en cell. Det blir upp till de goda att försöka rädda henne, men hindren på vägen är många och svåra.

Det var läraren Gabriel Riveros Vilches som kom på idén att göra en film. Eleverna skulle själva få skriva manus, vara skådespelare, stå för kostym och specialeffekter. Rektorn sponsrade med 3 000 kronor och eleverna var peppade.

Bakom kulisserna med Duvboskolans filmteam

– Jag såg framför mig ett drama eller en komedi från början, en ganska rolig film. Men när eleverna själva började med manuset blev det något annat – kidnappning, död, ondska. Jag tyckte det var viktigt att ta deras idéer på allvar. Så filmen har blivit ganska läskig, säger Gabriel som regisserar, filmar och redigerar.

Eleverna fick själva önska sig roller eller uppdrag. Milly Sidén i manusgruppen berättar:

– Först kom vi på vad huvudkaraktären skulle heta, sen vad som skulle hända. Vi är ganska många så det har varit lätt. Tyckte man olika så skrev Gabriel ner idéerna, sen fick man rösta.

När eleverna själva började med manuset blev det något annat – kidnappning, död, ondska.

ANNONS

Dangerous, inte helt olik Star wars i uttrycket, kan beskrivas som en strid mellan de goda och onda. Så hur är det att ha en rollkaraktär som är ond, kanske kidnappare eller fångvaktare?

– Det är lite jobbigt och svårt. Man vill ju helst vara snäll, säger Oscar Bergenblad som spelar Darth Elos son Franklin.

Men det kan ju faktiskt finnas en förklaring till varför folk beter sig illa.

– Min pappa var skurk, därför blev jag också det. Jag ville göra som pappa, säger Oscar.

Hur Dangerous slutar är inte helt bestämt. Improvisation är en del i projektet. Men oavsett om det blir ett lyckligt slut eller ej, lovar gänget att det blir oväntat och avgörs i en sista strid. En tydlig deadline finns – i höstas tog Gabriel Riveros Vilches kontakt med SF för att få till en biovisning, och det gick hem.

Den 18 maj har Dangerous premiär på Filmstaden i Råsunda för alla elever, föräldrar och speciellt inbjudna gäster.

Redan nu står också klart att en kortversion av den ska vara med och tävla i kategorin Bästa kortfilm på Stockholms filmfestival Junior i början av april. Inte konstigt då att en del av eleverna fått mersmak.

– När jag blir stor vill jag jättegärna ha en stor roll i en film. Jag har lekt film med en kompis en hel del, och att vara skådespelare, det är liksom roligt och spännande på samma gång! säger Isabelle Svensson Olivo.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.