Bli Abbas femte medlem

Foto:Privat.
Foto:Privat.
Foto:Privat.
Foto:Privat.
Foto:Privat.
Foto:Privat.
Foto:Privat.
Foto:Privat.
Foto:Privat.
Foto:Privat.
Den 23 april invigs en ny version av attraktionen "5th member" på ABBA The Museum på Djurgården. Besökarna får pröva på att stå på scen och uppträda tillsammans med de fyra ABBA-medlemmarna, som nu liknar silikondockorna museet lanserade i fjol.

– Vi ville att hologrammen i ”5th member” skulle vara lika övertygande som de silikondockor vi har, säger Ingmarie Halling, museichef och curator på ABBA The Museum.

Stockholmsbaserade animations- och VFX-bolaget Fido anlitades för att med hjälp av tusentals referensbilder modellera farm de fyra medlemmarna som digitala statyer.

– Vi använde samma teknik som användes när Gollum i Sagan om Ringen spelades av en skådespelare iklädd kroppsstrumpa med små vita bollar på, säger Nils Lagergren, exekutiv producent på Fido.

För att dansstegen skulle bli autentiska med hur det såg ut på 70-talet kontaktades den legendariske koreografen Graham Tainton, som jobbade mycket med Agnetha och Frida när det begav sig.

– Graham är förmodligen världens piggaste 88-åring. Han gjorde helt enkelt en ny koreografi i klassisk ABBA-stil och var med och såg till att alla rörelser satt där de skulle. Det var en magisk upplevelse att få se honom in action! säger Matilda Olsson, VFX producent på Fido.

Nästa lördag är det alltså dags för de nya digitala ABBA-medlemmarna att få möta sin publik, då den nya versionen av 5th member på ABBA The Museum invigs. Samma dag har museet sin stora Friends & Fan-day när ABBA:s fans från hela världen reser till Stockholm fira sin älskade pop-grupp.