Bästisarna är Väsbys hopp i Melodifestivalen

På en lekplats i Skälby träffades Isabella Snihs och Filippa Frisell för 13 år sen.
På en lekplats i Skälby träffades Isabella Snihs och Filippa Frisell för 13 år sen.
På sovrumsväggen sitter en bild från en Ölandsresa.
På sovrumsväggen sitter en bild från en Ölandsresa.
Bästa medlet mot nervositet är varandra. "Vi kan det här, vi älskar det här" säger Bella.
Bästa medlet mot nervositet är varandra. "Vi kan det här, vi älskar det här" säger Bella.
Bästa vänner, bonussystrar och yngst i startfältet i årets Melodifestival. Bella & Filippa har tagit sig från lekplatsen i Skälby till deltävling tre i Växjö.

Det närmar sig för de bästa vännerna Isabella Snihs och Filippa Frisell. På onsdag bär det av till Växjö, där de tillsammans som duon Bella & Filippa ska tävla i den tredje deltävlingen i Melodifestivalen.

Väsbytjejerna är laddade och åker flera gånger i veckan in till olika lokaler i stan för att öva. Men det blir mer träning än så. Eftersom de har sovrum vägg i vägg blir det många spontana sångrep hemma. För Bella & Filippa är inte bara bästa vänner och en sångduo, de är också bonussystrar.

– Vi träffades på en lekplats första gången när vi var fyra och fem år, säger Isabella Snihs.

– Sen för ungefär fem år sen flyttade min pappa ihop med Bellas mamma. Om någon hade sagt att vi skulle bo ihop när vi först träffades hade jag nog skrattat. Vi brukade alltid leka att vi var systrar, säger Filippa Frisells.

Fakta

Yngst i startfältet

Bella & Filippa är de yngsta deltagarna i årets tävling, 16 och 17 år gamla. Men Isabella ”Bella” Snihs är också den första deltagaren som är född på 00-talet. Filippa Frisell är den första personen född 1999 som deltar i tävlingen.

Sen 80-talet har Eurovision haft en åldersgräns på 16 år. Det efter att femtonåriga sångaren Sandra Kim från Belgien vann tävlingen. Enligt vissa källor var hon bara 13 år när hon vann med låten J’aime la vie.

Yngsta deltagare i melodifestivalen var Rosanna Jönis 2001, 15 år gammal. Två andra unga deltagare i Melodifestivalenhistorien var sextonåriga Carola Häggkvist, 1983, och femtonåriga Amy Diamond, 2008.

Källa: SVT & TT

På sovrumsväggen sitter en bild från en Ölandsresa.

Ungefär varannan vecka bor de ihop i ett hus i Fresta i Upplands Väsby, tillsammans med fem andra syskon. Men det slutar inte där, de gör det mesta ihop.

– Vi är som ett gammalt gift par. Vi tränar thaiboxning ihop och går på gym, säger Filippa.

– Vi går i samma skola, har samma vänner och brukar ha sleepovers. Vi dansar, sjunger och arbetar i studion ihop, säger Bella.

– Vi sitter typ ihop, säger Filippa.

Den 18 februari deltar de med låten ”Crucified” i Melodifestivalen. En låt som de själva har skrivit tillsammans med Peter Hägerås, Mats Frisell och Stadell. De beskriver sin musik som modern country, lite som First Aid Kit fast mer pop.

Det var genom Filippas pappa Mats Fridell som de fick kontakt med musikbranschen, började spela in låtar och skickade in sitt bidrag till melodifestivalen.

– Filippas pappa sjunger och spelar gitarr, mamma sjunger och spelar piano. Så vi har båda växt upp med musiken så det kom naturligt för oss att vi också ville hålla på med musik, säger Bella.

När de blev bonussyskon började de spela in covers på kända låtar och ladda upp i appen Videofy. De fick allt fler följare vilket ledde till att Videofy bad dem intervjua olika artister som till Sverige för att spela. Efter att det stod klart att de skulle tävla i Melodifestivalen har det fått allt mer uppmärksamhet och själva blivit intervjuade ett tiotal gånger.

– Det är jättekul, prata och sjunga är det bästa jag vet, säger Filippa.

De är ganska lugna inför Melodifestivalen, glada men inte särskilt nervösa.

Det bästa botemedlet mot nervositet är varandra.

– Vi är helt nya så ingen har förväntningar på oss och vi har inte heller några förväntningar vilket känns skönt. Vi gör det här för att det är kul och för att nå fler med vår musik, säger Filippa.

– Vi har varandra. Blir vi nervösa är det bara att titta varandra i ögonen och ta ett djupt andetag, säger Bella.

Samtidigt jobbar de på sitt första album som troligtvis kommer släppas under våren. När vi träffas har de precis fått veta att de är en av tio artister som ska vara med på en coverskiva med Elvislåtar som ska släppas i USA.

– Det känns jättekul. Artister från hela världen fick skicka in låtar, så valde de oss. Vi gjorde det för att ha roligt, vi drack te och sjöng i studion och så fick vi vara med, säger Filippa.

Fakta

Melodifestivalens tredje deltävling

De tävlande:

  1. Robin Bengtsson – I can’t go on
  2. Krista Siegfrids – Snurra min jord
  3. Anton Hagman – Kiss You Goodbye
  4. Jasmine Kara – Gravity
  5. Owe Thörnqvist – Boogieman Blues
  6. Bella & Filippa – Crucified
  7. The Fooo Conspiracy – Gotta Thing About You

 

Programmet sänds från Växjö lördagen den 18 februari, klockan 20-21.30 i SVT.

Källa: SVT