ANNONS

Möt Emma Bliss – professionell gamer

Jag är lika beroende av mina viewers som de är av mig.
Jag är lika beroende av mina viewers som de är av mig.
Emma Bliss.
Emma Bliss.
När Emma Bliss, alias Swebliss, spelar Counterstrike gör hon det inför tusentals tittare över hela världen. Och hon får betalt för det.
ANNONS

Många som gillar dataspel drömmer om att bli proffs. Men det är inte alla som blir sponsrade på vägen dit. Och alla är nog inte beredda att lägga ner det jobb som krävs.

För Emma Bliss började resan för tre år sedan i hemstaden Göteborg. Hon tog sig ur en depression genom att spela Counterstrike. Och hon blev bra på det också. En av hennes vänner tyckte att hon borde satsa. Han erbjöd sig att sponsra henne med mat och husrum tills hon etablerat sig som gamer och fått så många följare att hon började tjäna pengar på det.

– Folk tror att det är lätt, säger Emma Bliss. Men jag satt och streamade tolv timmar om dagen under det första året och var inte ledig en enda dag. Men vill man komma någonstans måste man finnas där för sina följare varje dag.

150 000 personer följer nu hennes konto på webbplatsen Twitch. De ser i realtid en stor bild av själva spelet och en infälld bild av henne.

– Många förstår inte att man vill titta på när någon annan spelar, men egentligen är det inte konstigare än att se på när andra spelar fotboll, säger Emma Bliss. Den enda skillnaden är väl att folk kan kommentera mig medan jag spelar.

För det finns också en chatt och trots att ett tiotal moderatorer sitter och rensar bort de elakaste kommentarerna kommer det en hel del uttalanden hon inte uppskattar.

– Det är ju väldigt många tonårspojkar. Och de försöker gärna trigga mig genom att skriva sådant som ”snygga boobs”. I början var det konstigt. Men jag är uppvuxen med gaming och kulturen har alltid varit så. Det är hemskt att säga att man är van vid det men det är så det är.

Hon har till och med fått frågan om hon jobbar med porr.

– Bara för att jag inte har en säckig t-shirt på mig, säger hon stillsamt. Jag är en helt vanlig tjej som gillar smink och kläder. Då är man helt plötsligt porn star i vissas ögon. Men jag skulle kunna ha samma kläder på ett kafé och ingen hade brytt sig.

ANNONS

Hon älskar att spela och när hon börjar prata om sitt favoritspel Counterstrike lyser hela hon upp. Baksidan av att spela med publik är att följare som hänger med henne varje dag kan bli fixerade. Hon har blivit stalkad och fått ringa polisen.

Men tonen i chatten har blivit bättre sedan det kommit fler tjejer bland hennes viewers. Något som skett sedan hon startade en egen youtubekanal där man får följa med henne utanför spelandet.

– Det är nästa steg i min utveckling. Jag lärde känna min pojkvän eftersom vi har samma manager. Och nu bor vi ihop. Det finns så mycket jag skulle vilja göra. Kanske en gaminginspirerad kollektion. Kanske tv. Det finns oändligt med möjligheter. Men jag vill helt klart stanna inom media och gaming. Kanske börjar jag skriva i någon tidning, kanske tar jag fram ett eget spel.

Fakta

Emma gillar krogarna i Vasastan

Namn: Emma Bliss.

Ålder: 30 år.

Gör: Spelar dataspel professionellt under namnet Swebliss. Det går att se henne spela i direktsändning på webbplatsen twitch. Har en egen youtubekanal som uppdateras en gång i veckan och en annan tillsammans med pojkvännen som uppdateras oftare.

Bor: Har nyligen flyttat till lägenhet vid Vasaparken. ”Jag älskar Vasastan. Jag bodde först i ett rum på Östermalm men Vasastan är bättre. Det känns lugnt och tryggt. Restaurangerna är underbara, det är nästan det bästa. Men favoritstället är Espresso House på Dalagatan och mittemot finns ett bra brunchställe. I somras gillade jag att sitta där i morgonsolen.”

Familj: Sambo med Konrad Ydhage, medlem av youtubekollektivet Stockholm Panda.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.