”Blockchoklad är värre än att svära i kyrkan”

Ulrica Grahl ger ut "Choklad för själen", på tisdagen var det releasefest i Infra city.
Ulrica Grahl ger ut "Choklad för själen", på tisdagen var det releasefest i Infra city.
Ulrica stylar faten med choklad innan gästerna trillar in.
Ulrica stylar faten med choklad innan gästerna trillar in.
Håll dig borta från blockchokladen är ett av Ulrica Grahls främsta tips för den som vill låta kärleken till choklad blomstra ut i hemmaköket. Mitt i tittade in på releasefesten för hennes nya kokbok och frågade om henens bästa tips och recept.

Så fort dörrarna öppnas till köksutställningen i Infra city möts vi av den söta, mustiga chokladdoften. Ulrica Grahl har jobbat choklad i snart tio år. Till lokalen i Väsby kommer gäster för att lära sig mer om praliner men Ulrica håller även kurser hemma hos kunderna.

– Jag har ofta fått frågan om jag har en kokbok med alla tips och recept. Men jag har alltid tänkt att det bara är kändiskockar och vinnare av realityserier som får ge ut kokböcker. Inget förlag är väl intresserad av en vanlig människa? säger Ulrica Grahl.

Chokladmoussetårtan med kolapopcorn gör lätt succé i alla sammanhang. Ulrica Grahl

Droppen i bägaren kom förra hösten när hon stod på chokladmässan med sin son. Många kunder frågade om det fanns en kokbok med hennes recept och då reagerade sonen.

– Han sa ”men mamma nu får du skärpa dig, du bara måste ge ut en bok”. Så då tänkte jag att jag får väl trycka upp boken själv om inget förlag vill ge ut den.

Men det blev napp och nu finns boken Choklad för själen att köpa i handeln, en samling recept med allt från tryfflar och fudge till desserter och tårtor. En kokbok maxad med choklad helt enkelt.

– Vem som helst kan klara av recepten. Tanken är att det inte ska vara för svårt men ändå galet gott.

Micron är bättre än vattenbad

Så för den som vill prova att bli chokladmästare i hemmaköket bad vi om några tips. Hennes första tips är att jobba med en choklad du tycker om: mjölkchoklad om det är favoriten eller mörk choklad om det är vad du föredrar.

Är det riktig choklad som gäller eller går det lika bra kakao?

– Jag använder både riktig choklad och kakao men aldrig blockchoklad. Det är värre än att svära i kyrkan! Det ger färg men ingen smak.

Den som vill prova något annorlunda kan ge sig på parmesanglassen.

Om man tar sig an riktig choklad, hur smälter man den bäst?

– Vatten är chokladens fiende så om man tempererar den över vattenbad är det risk att det kommer i en vattendroppe eller vattenånga. Därför är micron att föredra. Grovhacka chokladen och micra i 30 sekunder. Sen tar du ut och rör om och kör i 30 sekunder till. Fortsätt på det viset så att det inte är samma ställe som smälter hela tiden.

Finns det något recept som faller alla på läppen?

– Den frågan har jag fått förut och det slutar med att jag radar upp varenda recept. Men måste jag välja så är chokladmoussetårtan med kolapopcorn något som passa alla. Den är riktigt busig och onödigt god.

Vilket recept tror du kommer få läsaren att höja på ögonbrynen?

– Parmesanglass med fikonkolasås. Den kom till när en vän sa att nu är det dags komma på något riktigt ovanligt. Det var det första jag sa spontant, jag verkligen älskar ost.

 

Fakta

Parmesanglass med fikonkolasås, fyra portioner

Glass

2 dl grädde

1/2 dl strösocker

75 g riven parmesanost

2 äggulor

1 dl grädde

2 äggvitor

1/2 dl finhackad vit choklad

2 färska fikon till garnering

Fikonkola

1 dl vispgrädde

1/5 dl sirap

1 msk strösocker

2 msk fikonmarmelad

Gör så här:

Värm försiktigt grädden (2 dl), strösockret och den rivna parmesanosten i en kastrull under noggrann omrörning, så att det inte bränner fast. Ta bort kastrullen från spisen när allt smält samman. Låt svalna i 5 minuter.

Häll den andra grädden (1 dl) i en skål och vispa fluffigt. Vispa äggvitorna i en egen bunke till hårt skum. Rör därefter snabbt ner äggulorna i ostsmeten. Vänd ner grädden och de vispade äggvitorna i ostblandningen. Låt svalna i kylskåp i omkring 30 minuter till 20–25 grader (rumstemperatur).

Rör därefter ner den hackade chokladen och lägg glassmeten i frysskåp i omkring 4 timmar. Rör om då och då. Koka under tiden kolan. Blanda alla ingredienser i en kastrull och småkoka på medelvärme i omkring 15 minuter. Låt svalna.

Servera glassen och kolasåsen med en klyfta färskt fikon.

Källa: Ulrica Grahl
Fakta

Chokladmoussetårta med kolapopcorn, 10 bitar

200 g mörk choklad

4 äggulor

5 dl grädde

Kolapopcorn

1 burk karamelliserad mjölk

4 dl färdigpoppade popcorn

Gör så här:

Ta fram äggen och grädden i tid så att de når rumstemperatur. Finhacka chokladen och lägg i en skål. Smält i mikrovågsugn 30 sekunder åt gången tills allt är smält. Ta ut och rör om mellan varje gång.

Vispa grädden i en egen skål. Lägg i en äggula i taget i den smälta chokladen och rör ihop smeten lite snabbt. Vänd sedan ner lite av grädden i chokladsmeten. När det blandats kan du vända i resten av grädden och röra om så att allt blandas.

Ta en form med löstagbar kant och lägg bakplåtspapper i botten (eller ett cylinderformat rör om du vill ha en smal och hög tårta). Vik bakplåtspappret dubbelt och klä sidorna på insidan av formen så att det sticker upp 10 centimeter över formen så blir den dubbelt så hög. Häll i chokladmoussen i formen och ställ i frysskåp i 2 timmar eller i kylskåp i 4 timmar.

Innan servering värmer du den karamelliserade mjölken mycket försiktigt på låg värme under omrörning. Tag bort den från spisplattan när den blivit rinnande. Låt stå och svalna i 10 minuter.

Blanda ner popcornen i kolan. Ta fram formen och häll popcornen ovanpå tårtan så att det blir som ett berg. Ringla gärna lite extra kola på kanterna.

Källa: Ulrica Grahl