Blöta monster och sura gudar på Orionteatern

Under repetitionerna av en av slutscenerna, dock utan smink och rätt scenkläder.
Under repetitionerna av en av slutscenerna, dock utan smink och rätt scenkläder.
Olle Jernberg spelar bland annat Perseus – något av en antihjälte i uppsättningen.
Olle Jernberg spelar bland annat Perseus – något av en antihjälte i uppsättningen.
Scenen består av en jättelik bassäng och skådespelarna har på sig våtdräkt.
Det sparas inte på krutet i Orionteaterns nya familjeföreställning – där monster och komiska gudasagor står i fokus.

Ta den grekiska mytologin med sina galna gudar, havsmonster och episka berättelser och blanda det med moderna värderingar och en dos feminism. Så skulle man kunna beskriva familjeförställningen Monster och Gudar, som nu sätts upp på Orionteatern.

Det kanske mest spektakulära är scenografin – då scenen endast består av en stor vattenbassäng med några öar som guppar som pontoner. I en av öarna finns det en gång ner till underjorden, Hades dödsrike.

– Det förekommer så mycket vatten i den grekiska mytologin, så därför kändes det passande, säger Sally Palmquist Procopé, regissör som även är vd och konstnärlig ledare för Orionteatern.

– Och den här teatern är så pass oöm så att man kan fylla hela scenen med vatten, det är få andra teatrar som klarar av det, fortsätter hon.

Sally Palmqvist Procopé har regisserat föreställningen, hon är även vd för Orionteatern. Foto: Pekka Pääkkö

Fyra stycken skådespelare växlar mellan olika roller, allt från gudar som Zeus och Athena till klassiska figurer som hjälten Perseus – som moderniserats till en gråtmild emohjälte.

– Egentligen saknar han i stort sett brister, förutom kanske högmod. Men i vår version är han mer av en antihjälte, säger skådespelaren Olle Jernberg.

Han tycker att det är kul och utmanande att spela på den minst sagt annorlunda scenen.

– Jag gillar att jobba med motstånd. Man får mycket gratis, säger han.

Bild från en av de tidigare repetitionerna. Foto: Jonas Jörneberg

Det är flera år sedan teatern senaste satsade på en barnföreställning på stora scenen, senast var Loranga 2015. Flera skolor, främst från Söder men även från hela stan, ska se föreställningen med klassen.

– Det känns jättekul att barn får möjlighet att komma till teatern. Att vi fortsätter traditionen med att göra stora och påkostade föreställningar för barn, säger Sally Palmquist Procopé.

Monster och Gudar spelas mellan 9 mars och 26 april, den rekommenderas från 7 år. Medverkande är Karin Bengtsson, Janna Granström, Olle Jernberg och Angela Wand. För scenografin står Mats Sahlström.

Affischen för föreställningen, på bild Karin Bengtsson. Foto: Ninja Hanna

Fakta

Tog namn från krog i kvaretert

År 1983 flyttade den fria gruppen Modellteatern från Eskilstuna in i Axel G Janssons mekaniska verkstad på Katarina Bangata 77 och blev Orionteatern.

Namnet togs från kvarterskrogen Orion som låg mittemot.

Verkstaden hade stått tom sedan slutet av 1970-talet.

Orionteatern  beskriver sig själva som ”en scen för konstnärligt kvalificerade teaterarbeten och experiment som ofta inte ryms på de traditionella teaterscenerna”.

Några uppmärksammade föreställningar är barnföreställningen Vems Lilla Mössa Flyger och musikalen Hjälp Sökes.

Källa: Orionteatern