ANNONS

Boken där Gud är berättare

Träffa mannen som ­skrivit romanen Boken där Gud är författare.

På lördag välkomnas Vallentunaborna till en författarträff där Niklas Rådström läser högt ur sin senaste roman om Bibeln.
ANNONS

Den som tror att du behöver vara troende för att läsa Niklas Rådströms senaste roman Boken, en omgestaltning av Bibeln, har fel.

Det anser författaren själv.

– En av mina poänger är att lyfta fram de bibliska texterna i sin egen rätt. Romanen utgår från ­Bibeln som handlar om skapelsen och livet, de stora dramatiska händelserna. Min bok försöker också väcka den sortens tankar. Men det har inget att göra med vad man tror på eller inte, säger Niklas Rådström.

I sin nästan 500 sidor långa roman Boken, som kom ut i höstas, lägger Rådström pennan i Guds hand.

Det är Gud som står för själva berättandet.

– Samtidigt som gestalten skriver boken blir världen till utanför fönstret. Det föll sig naturligt med den vinkeln, säger han.

Idén, att omgestalta bibeln, fick Niklas Rådström för drygt tio år sedan när hans intresse för de bibliska texterna tilltog.

– Jag såg att det fanns en hätsk diskussion mellan å ena sidan en bokstavstroende kristenhet och å andra sidan en militant ateism. Men bibeln är varken en påhittad saga eller en av Gud given absolut sanning. Den är mycket större än så, den är till för att skapa en bild kring vad det är att vara människa, säger han och tillägger:

– Jag ville möta bibeln på ett ­öppet sätt, som man bemöter andra klassiska texter från samma tid, för att se vilken betydelse den har i dag.

ANNONS

Niklas Rådströms intresse för livets stora frågor märks även i hans senaste val av manusförfattande.

Just nu spelas Mästaren och Margarita på Dramaten, där Niklas Rådström dramatiserat Michail Bulgakov klassiska verk där livets existentiella frågor tas upp i 1930-talets Moskva.

Niklas Rådström betonar vikten av att känna till de bibliska kontexterna för att bättre förstå sin omvärld.

– Det finns otroligt mycket i vår kultur som är sprunget ur bibeln, som ordspråk och klassisk musik. Går du på ett konstmuseum med äldre konst är det mycket som är obegripligt om du inte har kännedom om de bibliska texterna.

Men samtidigt säger han att det inte krävs några förkun­skaper för att komma och lyssna när han ­läser ur sin roman Boken på ­Vallentuna kulturhus på lördag.

– Absolut inte, men vad vi än tycker om bibeln är den en del av vårt kulturarv, säger han.

ANNONS