ANNONS

Boken var hennes väg för att överleva

Yvonne Granqvist Schultz överlevde sorgen genom att skriva.
Yvonne Granqvist Schultz överlevde sorgen genom att skriva.
När äldsta sonen dog stod Väsbyförfattaren Yvonne Granqvist Schultz mellan valen leva och dö. Hon började skriva för att överleva.
ANNONS

Yvonne Granqvist Schultz kom till Väsby 1978. Några vänner hade fått arbete på vårdhemmet Carlslund och hon tänkte göra de sällskap och arbete där över sommaren innan hon skulle bege sig ut och se världen.

– Sen träffade jag min dåvarande man och fick två barn. Jag blev kvar i Väsby i 24 år.

2014 hände det otänkbara. Yvonne Granqvist Schultz förlorade sin äldsta son Jimi hastigt och oväntat. Han var 33 år och lämnade en sambo och två små barn efter sig.

– Smärtan är så obeskrivligt hemsk att du inte vet vad du ska ta dig till. Jag hade inte så många val, jag tänkte att antingen väljer jag livet eller döden.

När sonen gick bort arbetade hon med sin tredje bok, en roman som skulle handla om pengar. Men istället kom de närmsta åren att handla om att bearbeta sorgen genom skrivandet.

– Livet förändrades och inget blev som det var tänkt. Tio dagar efter att Jimi dog tog jag upp pennan och började skriva dagboksanteckningar. Det var mitt sätt att överleva.

Så småningom kom tanken att dagboksanteckningarna kunde bli till en bok. Boken är både Yvonnes testamente över sonen Jimi men hon har också en förhoppning om att den kan ge tröst till andra som förlorat ett barn eller nära anhörig.

Något som har hjälpt för Yvonne är att prata med andra som mist ett barn. Efter en tid gick hon med i Föreningen vi som förlorat barn.

– Först kände jag att jag ville ha min sorg för mig själv men sen bestämde jag mig för att gå med. Det är de som har gått igenom en liknande situation som verkligen förstår, det hjälper.

ANNONS

I november 2017 kom boken ”Det måste gå ett år, sägs det.” ut på Yvonnes egna bokförlag. En stor utmaning har varit att gå från dagboksanteckningar till att hålla ett professionellt avstånd och bearbeta texterna till en bok.

– Jag fick ta bort de allra våldsammaste känslorna som inte tillförde något. Samtidigt ville jag att boken skulle vara utelämnande så den blir ärlig och stark.

Fakta

Författare med rötterna i Finland

Yvonne Granqvist Schultz är född i Jakobsstad i Finland.

Vid 20 års ålder flyttade hon till Upplands Väsby.

1994 debuterade hon med romanen Falskspel och manglade lakan om en bitter skilsmässa och kampen om vårdnaden om barnen. Boken gavs ut i Finland och tilldelades Upplands Väsbys kulturstipendium.

Idag bor hon i Borås och arbetar som författare på heltid genom sitt egna förlag.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.