ANNONS

Bokhandeln är Lidingös kulturella nav

Helena Landberg har fått bokhandeln till en kulturell mötesplats på Lidingö.
Helena Landberg har fått bokhandeln till en kulturell mötesplats på Lidingö.
Akademibokhandeln i Lidingö centrum har blivit en kulturell mötesplats på Lidingö. Sedan Helena Landberg blev chef sjuder bokhandeln av författaraftnar och boksigneringar.
ANNONS

På vardagar slinker det in besökare med jämna mellanrum till Akademibokhandeln i Lidingö centrum. Bokhandeln ser ut att vara är en lugn och tillbakadragen plats men när Helena Landberg på sommaren 2014 tog över som butikschef sjuder och osar det av kultur på kvällar och helger. Hon började med att bjuda in allmänheten till en fransk afton i litteraturens tecken och märkte då att det fanns ett stort intresse för litteratur på Lidingö.
– Det blev succé direkt och sedan dess har jag försökt bredda med olika ämnen och teman. Det känns jätteroligt att det kommer så mycket folk. Responsen har varit jättebra, säger hon.
Helena Landberg jobbade tidigare på den största Akademibokhandeln i Stockholm som ligger på Mäster Samuelsgatan och där bjuds författare in att sitta och signera och prata om sin bok på en scen. Hon har utvecklat denna idé med att ha författarkvällar och författare som kommer och signerar böcker på Lidingö.
– När vi har författarkvällar så skjuter vi bort bokhyllorna som har hjul så att så många som möjligt kan få plats. Vi kan få plats med 85 sittplatser men ibland, som när Christer Lindarw besökte oss, fick folk stå längs väggarna för att få plats, säger Helena Landberg.
– Det blev en jättehärlig stämning när han var här. Det blev så personligt och bra. Jag är som mest nöjd när både författaren och publiken känner sig nöjda och det var så då, tillägger hon.
Helena Landberg kommer aldrig att glömma när livstidsforskaren Mai-Lis Hellénius kom på besök.
– Det var så kul, publiken ville aldrig att hon skulle sluta prata och hon bara fortsatte, så vi drog över tiden, säger hon med ett skratt.
Hon har haft många namnkunniga gäster på besök som till exempel Jan Mårtensson, Sven Wollter, Magdalena Ribbing, Cecilia Hagen och den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt samt den kanadensiska författarinnan Kim Thuy.
– När vi har författarkvällar försöker framför allt bjuda in författare som skriver facklitteratur. Det är svårt att prata om romaner, det är lättare att ställa frågor om facklitteratur, säger Helena Landberg.
Kända personligheter fortsätter att komma till bokhandeln. På måndag kommer politikern Birgitta Ohlson för att berätta om sin bok Duktiga flickors revansch.
– Vi vill vara en kulturell mötesplats och det är min förhoppning att vi är det, säger hon.
Vilken är din drömgäst?
– Min drömgäst är om vi fick möjlighet att bjuda in Barack Obama (USA:s förra president) för att prata om sin självbiografi. Han verkar vara en bra person, säger hon.

ANNONS