”Bonusfamiljen som gjord för dramaserie”

Journalisten och författaren Moa Herngren har levt i två bonusfamiljskonstellationer. Nu släpper hon en handbok för bonusfamiljer och är även aktuell med den nya dramaserien Bonusfamiljen i SVT.
Journalisten och författaren Moa Herngren har levt i två bonusfamiljskonstellationer. Nu släpper hon en handbok för bonusfamiljer och är även aktuell med den nya dramaserien Bonusfamiljen i SVT.
Hunden Berra är familjens lilla sladdis, säger Moa. Han tillkom till den stora bonusfamiljen när Moas son flyttade hemifrån.
Hunden Berra är familjens lilla sladdis, säger Moa. Han tillkom till den stora bonusfamiljen när Moas son flyttade hemifrån.
Moa Herngren och sonen Max hade levt ensamma i tolv år när hon träffade sitt livs kärlek. Men livet i nya bonusfamiljen blev inte som hon tänkt.
– Många går in i bonusfamiljen och tänker att det ska vara som en kärnfamilj, säger hon.

När journalisten och författaren Moa Herngren för sju år sedan träffade sin blivande make Tomas hade hon och ­sonen Max levt ­ensamma i många år. Han var nyskild och hade sedan tidigare tre barn. Två döttrar, då sex och tre år gamla, bodde hemma.

Efter ungefär ett halvår flyttade de ihop i en lägenhet på Kungsholmen.

– Vi bodde där i fyra år, men det funkade inte mellan min son Max och ­Tomas. Så vi sålde lägenheten och köpte varsin, berättar Moa Herngren när
vi träffar henne i hemmet i Älvsjö.

Under ett par år efter det mindre framgångsrika försöket att klämma ihop hela familjen under ett och samma tak var de särbos. Men sedan ett år tillbaka, efter att hennes egen son flyttat hemifrån, bor hon här tillsammans med Tomas, bonusdöttrarna och hunden Berra.

– När min son flyttade kände jag att ”nu måste jag ha hund annars kommer jag att bli deprimerad.” Berra är min lilla sladdis, säger Moa och klappar sin franska bulldog som ger ifrån sig ett snarkande läte.

För drygt en månad sedan släpptes hennes nya bok Fältguide för Bonus­familjen. Bokidén fick hon för ungefär fyra år sedan.

– Jag var nyfiken på hur man skulle få det att funka med en bonusfamilj, jag kunde uppenbarligen inte få till det. Men jag kunde inte hitta så mycket skrivet i ämnet, det mesta var riktat till kärnfamiljer, så jag kände att det fanns ett stort behov av det, säger Moa och tar en klunk te.

Boken innehåller allt från relations­tips till hur du hittar din roll som ­bonusförälder och hur man gör med ekonomi och semester. Moa Herngren delar med sig av sina egna erfaren­heter och återger berättelser och råd från andra bonusfamiljer och experter. Hon hoppas att boken ska ge bonusfamiljer inspiration till att hitta bra lösningar.

Fakta

”Bonusfamiljen som gjord för dramaserie”

Bonusfamiljen

I början av 2017 är det premiär för SVT:s nya dramaserie Bonusfamiljen som Moa Herngren varit med och skapat.

Familjeunderhållning Moa Herngren har tillsammans med sin bror Felix och hans hustru Clara skapat dramaserien Bonusfamiljen som har premiär på SVT den 30 januari 2017.

– Vi lever alla i bonusfamiljer och har pratat mycket om våra egna erfaren­heter av det. Det är som gjort för en drama­serie, säger Moa Herngren.

Handlingen kretsar kring paret Lisa­ och Patrik som spelas av Vera Vitali och Erik Johansson, deras barn från ­tidigare förhållanden och parets ex som ­spelas av Petra Mede och Fredrik Hallgren. Lisa och Patrik går hos två terapeuter som spelas av Johan Ulveson och Ann Petrén. Dessutom dyker även Lill-Babs upp.

Moa Herngren beskriver serien som ett ljust, varmt och samtidigt tragi­komiskt drama med många skratt.

Det är redan nu klart att en andra ­säsong ska spelas in.

Som en del i det vill Moa Herngren uppmana folk att släppa normen om kärnfamiljen och fundera på vad som egentligen är bäst i deras fall.

– Många går in i bonusfamiljen och tänker att det ska vara som en kärn­familj, eller att de ska göra det till en. Det skiljer sig väldigt mycket från det och då blir det lätt att man känner sig misslyckad eller besviken.

När Moa Herngren och Tomas blev särbos var det många som ifrågasatte­ deras relation och familj – inklusive hon själv.

– Folk utgick från att det var något fel på relationen eftersom vi inte bodde ihop, det kändes jättejobbigt att bli så ifrågasatt. Jag tror också att vi ifråga­satte oss själva för att vi var så matade med den normen, som finns även inom bonusfamiljen, att man ska bo ihop.

Tror du att det hade blivit annorlunda för er om du hade haft din egen bok att läsa?

– Jag tror inte att vi hade ”lived happily ever after”. Men jag tror att det ­hade underlättat på många sätt och att vi kanske hade blivit särbos snabbare, vilket nog hade varit bättre för oss som ­familj, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att den här föreställningen om vad en riktig familj är bara gör folk olyckliga. Att man bor på olika adresser, eller gillar att göra olika ­saker ­behöver inte betyda att kärleken är mindre stark.

Moa Herngren på semester med maken Tomas, sonen Max och bonusbarnen Leia och Nelly för några år sedan

Moa Herngren på semester med maken Tomas, sonen Max och bonusbarnen Leia och Nelly för några år sedan