ANNONS

Hon började sjunga salsa på cykeln i söderort

Josefina Cerda
Josefina Cerda började sjunga salsa när hon cyklade genom söderort.
Svensk pop och salsa möts när Josefina Cerda gör solodebut med låten "Skit". Låten handlar om gränsen mellan dans och intimitet.
– Och att säga ifrån och försöka stå fast vid sina egna värderingar.
ANNONS

När Josefina Cerda var åtta år debuterade hennes storasyster Paola Bruna som soloartist, turnerade med Teddybears Sthlm och släppte en musikvideo.

– Jag fick en chock, plötsligt såg jag min storasyster sjunga på tv. Jag ville ringa till alla jag kände för att berätta. Jag tror fortfarande att det är något av det häftigaste som jag varit med om. Hon spelade förra helgen och sjöng en av de låtarna hon släppte när jag var åtta och jag började nästan gråta för att jag blir så starstruck av min egen syster.

Nu är det Josefinas tur att göra solodebut. Låten ”Skit” handlar om gråzonen mellan dans och intimitet, och att säga ifrån.

– När man dansar med någon så etableras det väldigt tidigt en fysisk kontakt som är nödvändig för att man ska kunna dansa, men ibland är det svårt att tydligt märka om beröringen ändras, om den får en annan karaktär. I mig har det väckt en reflektion om vart går gränsen mellan dans och intimitet. Och att säga ifrån och försöka stå fast vid sina egna värderingar, trots att någon annan försöker övertala en till att gå med på något som man egentligen inte vill.

Josefina Cerda

Nu vill Josefina själv vara den förebilden som hennes syster var för henne.

– En stor anledning till att jag har hamnat där jag är, är just att jag har haft förebilder som jag har identifierat mig med. Det hoppas jag kunna vara för någon annan och bryta stereotypa normer och försöka tänja på vad som är kvinnlighet och femininitet. Att ta plats som kvinna kan i sig vara ett statement.

Josefina har sina rötter i Norrland och Chile och är uppväxt i en triangel av Farsta, Hökarängen och Sköndal.

– Det som söderort mest har betytt för mig är att det alltid har varit hemmet. Även om jag är i stan på dagarna så tycker jag att det är skönt att sen komma ut till lugnet. Jag har alltid uppskattat att ha nära till natur och kunna bada på sommaren.

ANNONS

Jag har fått väldigt många övningstimmar på cykeln

Josefina Cerda

Eftersom hon både pluggat och jobbat inne i stan har det blivit en hel del cykelpendlande. Och det var på cykeln till och från hemmet i söderort som hon började sjunga salsa.

– Jag har fått väldigt många övningstimmar på cykeln och det har nog hjälpt mig jättemycket, just att sjunga bara för att det är kul och inte för att någon ska höra eller för att det ska låta bra. Det låter inte alltid bra när man sitter på en cykel.

I fredags släpptes musikvideon till ”Skit” och planen är att fortsätta satsa på solokarriären.

– Lite senare i vår, framåt sommaren, är det tänkt att nästa singel ska komma. Förhoppningen är att släppa en sommarhit, nästa ”Despacito” kanske. Det vore drömmen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.