ANNONS

Boxaren gör filmdebut

Vatche ”Senan” Wartanian spelar brottslingen Fadi i filmen ”Shoo Bre” som har premiär i hela landet den 24 februari. Nu hoppas han på fler roller. ”Om det dyker upp något är jag jätteintresserad”.
Vatche ”Senan” Wartanian spelar brottslingen Fadi i filmen ”Shoo Bre” som har premiär i hela landet den 24 februari. Nu hoppas han på fler roller. ”Om det dyker upp något är jag jätteintresserad”.
Proffsboxaren och Sol­len­tunasonen Vatche ”Senan” Wartanian gör skådespelardebut i ”Shoo bre”.

Vatche spelar den kriminelle Fadi i filmen som skildrar livet i en svensk miljonprogramsförort.

– Den visar hur det ser ut i dagens Sverige.
ANNONS

Vi träffar Vatche Wartanian på en indisk restaurang på Malmvägen i Sollentunastadsdelen Tureberg där han växte upp. Utanför faller snön på gatan som kantas av gråblå höghus. I dag är Vatche Solnabo. Men på restaurangen brukar han träffa kompisar som bor kvar.

Om knappt två veckor har ”Shoo bre” premiär över hela landet. Filmen handlar om vännerna Oscar och Elias som går sin sista termin på gymnasiet. Oscar pluggar hårt medan Elias är småkriminell – men har lovat sin flickvän Zeynep att lämna den brottsliga banan. När Fadi – som spelas av Vatche Wartanian – ger Elias ett erbjudande om lätt tjänade pengar har han dock svårt att tacka nej.

– Fadi är inte en helt lyckad mafioso. Han försöker få de yngre att göra brott eftersom polisen har koll på honom, säger Vatche.

”Shoo bre” är Vatches första långfilm. Men han har inte hunnit bli nervös – ännu.

– Jag har haft så mycket annat vid sidan av och kommer nog inte tänka på det förrän jag är på väg till galapremiären.

Vatche är bekant med filmens regissör Djengo Esmer. De lärde känna varandra när Djengo Esmer gjorde en kortfilm om boxning för över tio år sedan – där Vatche som är proffsboxare har en roll.

– Djengo sa under inspelnigen att om ”jag gör en storfilm är du den första som ska vara med”. Och för två och ett halvt år sedan ringde han och bad mig komma och köra några repliker. De tyckte att jag var bra och övertalade mig att vara med i ”Shoo bre”, berättar Vatche som inte har gått någon skådespelarutbildning.

Hur förberedde du dig inför tagningarna?

– Jag sa till mig själv ”det här är vad scenen handlar om” sedan var det bara att köra och vara sig själv. Jag improviserade alla mina repliker för jag insåg att jag aldrig skulle lära mig det som stod i manus.

ANNONS

”Shoo bre” vill nyansera bilden av livet i miljonprogramsförorten och tar även upp allmängiltiga ämnen. Filmens huvudpersoner brottas med förbjuden och omöjlig kärlek. Kristne Elias faller för muslimska Zeynep och Oscar blir förälskad i sin lärare.

– Den är inte som ”Snabba cash” (av Jens Lapidus) där gangsters skjuter på varandra på öppen gata med k-pist. Det ser inte ut så i Sverige. Den här filmen handlar om hur det faktiskt är.

Han berättar att han använt egna erfarenheter för att göra sin rollfigur trovärdig.

– Jag gjorde en del dumheter som yngre som jag ångrar nu. Om den jag är i dag hade träffat mig då hade jag gett mig själv en örfil.

Hur är det att växa upp i ­dagens miljonprogramförorter, tror du?

– Det blir bara tuffare och tuff­are. Segregationen och fattigdomen­ ökar och människor i förorten får allt svårare att försörja sig. I vårt kapitalistiska samhälle är det den som är starkast som vinner. Därför är ”Shoo bre” en viktig film!

Fakta

Har spelat i juniorallsvenskan

Namn: Vatche ”Senan” Wartanian. ”Senan” är ett smeknamn, han fick från sin första boxningstränare Mats Ruthström. ”Jag var så smal, spinkig och senig i början”.

Ålder: 37.

Bor: Solna. Född och uppvuxen i Sollentuna. Vatches föräldrar arbetskraftinvandrade till Sverige från Armenien på 1960-talet.

Yrke: Proffsboxare i viktklassen welter. På 00-talet boxades han bland annat i Las Vegas, USA,

Familj: Fru och två flickor som är 8 och ett och ett halvt år.

Intressen: Älskar fotboll. Har spelat i juniorallsvenskan med Solnalaget Vasalund IF.

Gör om fem år: ”Jag tar dagen som den kommer och hoppas att det leder till något bra. En hemlig dröm är att bli sportjournalist. Vore jättekul att få åka på idrottsevenemang runt om i världen.”