ANNONS

Bristol återuppstår som biograf för en kväll

Bio Bristol
Blir bio igen.
Bristol invigdes 1939 men har inte visat biofilm sedan 70-talet – förrän nu.
Bristol återuppstår som biograf för en kväll, då berättas även historien om Sundbybergarnas kära nöjesnav som i grevens tid räddades från att bli porrbio.
ANNONS

På 50-talet fanns mellan 350 och 400 biografer runt om i Stockholm. Men i takt med att biobesöken minskade revs och stängde biografer på löpande band.

Nu kanske det är en liten biografrenässans på gång – nystartade projektet Biograffestivalen kommer under 2017 att väcka liv i före detta biografer i Stockholmsområdet och anordna filmvisningar. Snart har turen kommit till Bristol på Sturegatan.

– Det finns en nostalgisk grund i idén, idag finns bara ett tiotal av de gamla biograferna kvar i Stockholm. Vi har valt ut Bristol för att den är speciell, en riktigt fin funkisbiograf av exklusiv typ. Salongen är ju inte kvar men foajén och entrén är behållen och i superfint skick. Bristol påminner ganska mycket om Park eller gamla Victoria. Det är ganska speciellt att en förstadsbio fick en så påkostad inredning, säger Alexander Swahn på Biograffestivalen.

Foajé, entré och biljettlucka är bevarat från Bristols tid som biograf. På bild Mats Noleby från Friteatern som driver Bristol.

Foajé, entré och biljettlucka är bevarat från Bristols tid som biograf. På bild Mats Noleby från Friteatern som driver Bristol.

Filmen som visas på Bristol den 26 februari är ”Hello, my name is Doris”, en amerikansk komedi från 2015. Förutom bio får festivalbesökare en föreläsning i bions historia, både allmänt och om den utvalda biografen specifikt.

Alexander Swahn anser att biografen som byggnadstyp blivit styvmoderligt behandlad.

– Det är ganska udda att så många fått rivas. Nu är ju nästan alla gamla biografer gym! Tänk om alla kyrkor plötsligt försvann. Vi vill göra folk medvetna om att biografer ofta är fina byggnader av högklassig arkitektur och kommer att prata om biografen ur ett socialt och arkitektoniskt perspektiv, säger han.

– Folk blev jäkligt upprörda över att man plötsligt skulle börja visa mjukporr i deras fina lilla samhälle.

ANNONS

Bristol byggdes 1939 och blev ett älskat kulturnav för många Sundbybergare. Men liksom för många andra biografer dalade besökssiffrorna. Runt om i Stockholm blev flera av de gamla salongerna porrbiografer som en slags överlevnadsstrategi. Här fanns cashen, tänkte man. I samband med ett ägarbyte på 70-talet skulle även Bristol gå detta öde till mötes. Det blev ramaskri.

– Folk blev jäkligt upprörda över att man plötsligt skulle börja visa mjukporr i deras fina lilla samhälle. Det var vanligt att man lade till något cheesy ord framför bionamnet, nu blev det Sexy Bristol, berättar Alexander Swahn.

I Sundbybergs museums blogg citeras en upprörd granne till Bristol, som i en insändare till Mitt i:s föregångare Solna-Sundbybergs tidningen 1964 förfasade sig över att Bristol höll på att förvandlas till ”ett syndens näste”: ”I gamla biografen ska det öppnas en sexograf med sexgrotta och andra attraktioner. Vem har beslutat det ? Hyresgästerna som dag och natt ska leva som
grannar med det snuskiga hantverket… // Kunde man inte, om det över huvudtaget var nödvändigt att öppna ett institut av det här slaget vars hela väsen geomsyras av av dekadens och omoral, ha valt en annan plats än Sturegatan?”.

Många Sundbybergare andades ut när teatergruppen Friteatern tog över Bristol 1977. Eva Janstad, producent på Friteatern, berättar hur det slutade.

–Ett kommunalråd i Sundbyberg hittade ett kryphål. Det var nämligen så att det fanns krav på att både manliga och kvinnliga artister skulle ha varsina loger, vilket inte fanns på Bristol. Tack vare det sprack planerna på en porrbio.

Hon gläds åt att Bristol nu får leva ut som biograf för en kväll.

Sundbyberg;bio;biograf;Bristol;Sturegatan;film;filmfestival;foto Åsa Sommarström

När det begav sig.

– Det är alldeles underbart! Bristol har varit en uppskattad bio för många Sundbybergare, det kikar in folk här ibland som gått på bio här som barn. Nu kan de inte bara komma hit och minnas, utan även gå på bio. Det känns verkligen kul att kunna erbjuda det på Bristol igen, säger Eva Janstad.

LÄS MER: Avtal med Friteatern och Bristol rivs

Politiker oeniga om Bristol

Med Friteatern har Bristol levt vidare som kulturhus med teater-, musik- och dansföreställningar. Framtiden är dock oviss. Som Mitt i Sundbyberg berättat dröjer besked från kommunen om ekonomiskt stöd till föreningen. Alexander Swanh säger att Biograffestivalen på Bristol är en liten räddningsaktion för att bevara dess framtid som kulturlokal.

Nu kan de inte bara komma hit och minnas, utan även gå på bio

Förhoppningen är, både från Friteatern och Biograffestivalens håll, att anordna fler filmvisningar på Bristol.

– Ja, absolut. Det är faktiskt konstigt att det inte finns någon biograf i en stad som Sumpan, säger Alexander Swahn.

”Hello, my name is Doris” visas söndag 26 februari på Bristol klockan 18. Biljetter går att köpa via friteatern.se/teater-bristol

Fakta

Biografdöden på 60-talet

1950970-bioBiografdöden myntades som begrepp i början av 60-talet. Vid denna period minskade antalet biobesök drastiskt i Sverige, mycket på grund av tevens intåg. Mellan 1956 och 1963 sjönk antalet biobesök per år från 80 miljoner till 40 miljoner i Sverige.

Storstäderna drabbades hårdast och många biografer såldes och lades ned.

Idag gör svenskarna cirka 15 miljoner biobesök per år.

Källa: Wikipedia, SF