ANNONS

Bristol fick bio igen efter 40 års paus

Bristol i Sundbyberg lever vidare tack vare eldsjälarna Tomas och Anna Lena.
Anna Lena Arreborn och Tomas Tengmark.
Tomas Tengmark och Anna Lena Arreborn skakade under hösten liv i Bio Bristol och började visa film där igen efter ett uppehåll på 40 år.
Nu drömmer de om riktiga biostolar och filmfestivaler.
ANNONS

Drömmen om att få visa film på Bio Bristol igen hade de bägge haft under tio år.

Första visningen hölls 7 november och redan har flera av besökarna hunnit bli lite av stammisar.

– Jag hör flera säga ”Vi ses nästa gång igen”, berättar Anna Lena Arreborn.

De har kört biovisningar varannan onsdag – två per kväll – och inför varje visning är de här på teatern bägge två för att ställa ut fällstolar, fixa med projektorn och montera upp duken.

– Vi var oroliga för att vi skulle skämmas för att det kändes så provisoriskt. Det var nog bra att det gick så snabbt på slutet så vi inte hann tänka för mycket. Vi var ändå säkra på att folk här i Sumpan ville ha en bio, och det stämde, säger Anna Lena.

Det har varit väldigt positiva reaktioner och många hör av sig och är sugna på att hjälpa till

ANNONS

Anna Lena Arreborn

I dag är de omkring 70 medlemmar i föreningen Sundbybergs filmstudio, där man än så länge måste bli medlem för att kunna gå på bion.

– Det har varit väldigt positiva reaktioner och många hör av sig och är sugna på att hjälpa till. Just nu har vi ingen möjlighet att ta in volontärer, men vi hoppas vi kan det längre fram, säger Anna Lena.

Drömmer om festivaler

Drömmen är att kunna göra biosalongen mer permanent. I dag är de många föreningar som samsas om lokalerna. Här repeteras både teater, dansas tango och spelas jazz.

– Då skulle vi kunna ha stolar ända fram till scenen och slippa ha en projektor som står på ben utan kunna använda det gamla maskinrummet, säger Anna Lena.

Bristol i Sundbyberg lever vidare tack vare eldsjälarna Tomas och Anna Lena.

Anna Lena Arreborn och Tomas Tengmark lärde känna varandra när de pluggade filmvetenskap ihop. I dag har de tagit tag i drömprojektet att återigen visa film på Bio Bristol. Foto: Åsa Sommarström.

Det hade också varit skönt att slippa stressa från jobben varannan onsdag för att ställa iordning bion, att kunna ha flera permanenta visningar i veckan. Och att slippa gå back på sitt drömprojekt berättar Anna Lena.

– Vi gör ju detta helt ideellt. Och just nu är det en hobby som kostar oss. Målet är att gå back så lite som möjligt, säger Anna Lena.

Det hade också varit fantastiskt att kunna få hit någon filmfestival

Tomas Arreborn

De är även ute och söker samarbeten och har pratat med köksbryggeriet i kyrkan intill om att kunna låta besökarna gå dit efter visningarna.

– Det vore även superkul att någon gång få igång baren här ute i foajén och att ha en plats att kunna sitta ner och prata om filmerna efteråt, säger Anna Lena.

– Det hade också varit fantastiskt att kunna få hit någon filmfestival, kanske CinemAfrica, säger Tomas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.