ANNONS

Brittas konst syns i hela Väsby

1. Britta Norrvi vid sitt verk Långbritta som står i Barockparken nedanför Stora Wäsby.
1. Britta Norrvi vid sitt verk Långbritta som står i Barockparken nedanför Stora Wäsby.
2.
2.
3.
3.
4.
4.
Britta Norrvi ger Väsbys historia gestalt. Runt om i kommunen kan du se hennes skulpturer. Och inom en snar framtid kommer hon troligtvis även att smycka bostadsområden och återvinningsstationer.

På söndag är sista dagen att se hennes samlingsutställning i konsthallen.
ANNONS

Britta Norrvi har satt sin prägel på Väsby. Bor du här har du säkerligen sett flera av hennes nytolkningar av Väsbys historia. Bland verken finns bland andra Ingrid på Hrunby vid Väsby station, LångBritta i Barockparken nedanför Stora Wäsby och Tapirerna i Suseboparken.

– Hon är den konstnär som har fått igenom flest beställningar i kommunen, säger stadsträdgårdsmästare Nils Odén.

Och flera nya verk kan nu vara på gång att placeras ut i kommunen. Under sju års tid har Britta Norrvi jobbat med kalkstensskulpturer på Gotland.

– Jag har stått vid ett kalkbrott i sol och regn. Man får se vad stenen döljer för det mesta blir det ansikten, drakar och krokodiler. Det blir jättevackert, säger Britta Norrvi.

Hennes dröm är skulpturerna, som nu visas i Väsby för första gången i utställningen ”Då, nu – å sen då…” i konsthallen, sedan ska bilda en skulpturpark i någon park eller bostadsområde gärna i Fyrklövern. Och kommunen är positivt inställd särskilt till tanken att skulpturer ju båda går att se och ta på. Frågan är bara var de ska stå.

– Från början tänkte jag att de skulle vara i en park i Väsby centrum som var stängd nattetid. Kalksten är ju känsligt för väder, vind och klotter. Man skulle kunna placera dem ute på vatten eller någon höjd, men då faller ju lite av idén att man kan ta på dem, säger Nils Odén.

Britta Norrvi har även ritat förslag på evighetssymbolen ourosborosormen, som biter sig själv i svansen, och som kommunen nu diskuterar om man ska använda som symbol på återvinningsstationerna.

– Huvudskälet till att vi jobbar så mycket med Britta är att hennes sätt att uttrycka sig lirar väldigt bra med forntida uttryckssätt men är mer lekfullt än runstenar. Det är ett modernt sätt att uttrycka det forntida, säger Nils Odén.

Den som vill se mer av Britta Norrvis verk och hur hon arbetar kan besöka hennes samlingsutställning som visas i Väsby konsthall till och med söndag 20 september. På söndag är Britta även på plats själv och visar utställningen.

ANNONS
Fakta

Lär känna konstverken:

1. Vem Långbritta var är inte känt, men skulpturen som visar en kvinna och ett barn som hämtar vatten är en gestaltning av Långbrittas källa som ligger i området.

– När det var trefaldighetshelg så stannade tågen här så att man kunde dricka vatten ur källan, säger Britta Norrvi.

2. En av Tapirerna skänktes ursprungligen till Väsbyborna av Britta Norrvi som lät placera den på gångbron vid stationen när kommunen inte ville ha den. I dag har de dock köpt in flera stycken och placerat i bland annat Suseboparken.

3. Utkast till ourosborosormen som kan komma att pryda kommunens återvinningsstationer.

4. Ingrid på Hrunby levde på tusentalet i Runby. Runby betyder byn på de stora stenarna och byn låg strategiskt vid farleden mellan sjöarna och havet. Och här väster om stationen hade Ingrid som ägde marken byggt en lastkaj och tog tullavgift av dem som vill ut på Mälaren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.