De brutala men snabblösta ”Fjärilsmorden”

Mördaren låtsades fånga fjärilar innan mordet i Bålsta, därav namnet "Fjärilsmorden".
Mördaren låtsades fånga fjärilar innan mordet i Bålsta, därav namnet "Fjärilsmorden".
I sommar är det 60 år sedan det dubbelmord som senare fick namnet "Fjärilsmorden" utfördes. Ett dramatiskt dygn som satte Bålsta, Lidingö och Djursholm på mordkartan samt utlöste det största polispådrag som noterats i Stockholm.

– Är detta aktuarie Brandt?
– Ja, det är det.

PANG!

Per-Åke Brandt faller baklänges in i hallen och ner på golvet med en kula i hjärtat, död. Mördaren Rolf Merlin stänger dörren och lämnar villan på Gimlevägen i Djursholm till fots. Två timmar innan mordet på Per-Åke Brandt befinner sig Rolf Merlin i Kalmarsand i närheten av Bålsta.

Rolf Merlin kör sin motorcykel på Enköpingsvägen när han passerar paret Eva och Gerhard Tauvon som är ute på en promenad. 45-åringen lägger ner sin motorcykel och går fram mot Gerhard Tauvon. Rolf Merlin drar upp en pistol och skjuter flera skott mot Gerhard som faller ner vid vägkanten. Eva Tauvon springer in i skogen. Även hon är svårt skottskadad men undkommer den hänsynslöse mördaren.

Största polispådraget i Stockholm

De två morden utfördes under en sensommarkväll den 19 augusti, 1957. Jakten på mördaren, Rolf Merlin, utlöste det största polispådrag som någonsin hade noterats i Stockholm. I efterhand har morden kallats för ”Fjärilsmorden” och uppmärksammades för ett och ett halvt år sedan i Veckans brott på SVT.  Och i år är det 60 år sedan de historiska morden ägde rum.

– För vår del började det med att det fanns tidiga klipp från morden. Det var några av de första vi hade i arkivet. I researcharbetet kände jag att det inte alls var givet att han senare skulle ta livet av sig. Jag tror att Rolf Merlin var inställd på hämndmotivet. Troligen drabbades han av ångest under de timmar han var hemma i sin lägenhet, säger Lars Olof Lampers som är redaktör för Veckans brott på SVT.

Förstasidor från Expressen och Aftonbladet 1967.

Intensiv mördarjakt

Vittnesuppgifter om mördarens signalement går isär då Rolf Merlin spelade en haltande man med käpp vid mordet i Djursholm. Det försvårar polisens arbete men misstankarna om att det är samma mördare finns tidigt i utredningen. Polisen riktar sina misstankar mot Rolf Merlin efter mordet på Gerhard Tauvon då han äger lägenheten på Banérgatan som Rolf bor i.

Hämndmotivet är påtagligt då Rolf just har blivit vräkt. När polisen stormar lägenheten missar de honom precis men hittar en motorcykeldräkt i hallen. Motorcykeln hittas senare under morgonen vid Östra station och det visar sig att tomhylsorna från de bägge morden kommer från samma vapen.

Mordvapnet som Rolf Merlin använde vid morden.

Självmord på Lidingö

Rolf Merlin åker till Gåshaga på Lidingö där han under dagen den 20 augusti i ett skogsområde sätter pistolen i munnen och skjuter sig själv. När polisen kommer till platsen och hittar tomhylsan finns inga tvivel kvar. Det är dubbelmördaren Rolf Merlin som tagit sitt liv. Motivet för de bägge morden är hämnd. Gerhard Tauvon mördas för vräkningen av Rolf och Per-Åke Brandt har nekat ingenjör Rolf Merlin anställning på Stockholms statistiska kontor. Mordutredningen avslutas inom ett dygn.

”Personliga hämndmotiv mer sällsynt”

– På den tiden uppmärksammades ett mord på ett annat sätt än i dag men den polisinsats som genomfördes kan troligen bara mordet på Anna Lindh komma i närheten av i modern tid. Hämndmord förekommer någorlunda frekvent även idag. Däremot har de flesta av dessa gängkoppling och förekommer främst i de tre storstäderna. Personliga hämndmotiv är mer sällsynt, säger Ingemar Isaksson, som är chef för riksmord på nationella operativa avdelningen hos polisen.

Fakta

Tidslinje över Fjärilsmorden

19 augusti

18:00 Gerhard Tauvon skjuts med flera skott och Eva Tauvon skottskadas allvarligt på Enköpingsvägen mellan Kalmarsand och Bålstad.

20:00 Per-Åke Brandt skjuts i sitt hem på i Djursholm inför ögonen på sin fru.

20 augusti

02:00 Polisen stormar en lägenhet på Banérgatan. Dubbelmördaren Rolf Merlin har precis lämnat lägenheten.

09:00 Rolf Merlins motorcykel hittas på Drottning Kristinas väg nära Östra station

10:00 Bekräftat att tomhylsorna kommer från samma vapen.

15:30 Rolf Merlin syns vid Gåshaga på Lidingö

15:45 Rolf Merlin sätter pistolen i munnen och skjuter sig själv i en skogsdunge i Gåshaga.