ANNONS

Byt böcker – och få en oväntad läsupplevelse

För sjunde året i rad ­arrangeras stora bok­bytardagen. Kulturhuset i Vallentuna är med och låter folk byta böcker i foajén.

Tag med dig en bok du gillar och kan stå för, säger Ida Torkkeli, dagens grundare.
ANNONS

Doften av en gammal tummad bok som någon annan läst och älskat före dig, ger en större läsupplevelse än samma bok ger på en läsplatta.

Tycker du så kanske Stora Bokbytardagen 16 maj är någonting för dig. Dagen firas litet här och var i landet, på bibliotek, på caféer eller ute. Kulturhuset i Vallentuna är med på ett hörn och ställer upp ett bokbord i foajén.

– Vi deltar i all enkelhet. Att sprida god litteratur och läsglädje, det är den här dagen handlar om, säger Anna Bergström, bibliotekarie, Vallentuna kommun.

Det håller Stora Bokbytardagens grundare, Ida Torkkeli med om.

– Vi vill att det ska kännas spontant och enkelt. Det ska vara socialt, kul och litet osvenskt. Du pratar inte böcker med vem som helst. Det blir en bro till nya samtal, vänner och kanske kärlekspar, säger hon.

Det handlar också om att vidga sina vyer och låta sig överaskas av den bok man byter till sig. Många gånger blir det en bok man aldrig valt själv men ändå fångas av.

– En gång bytte jag till mig en bok om SVT och Minnenas television. Jag hade aldrig valt den själv men det var intressant, säger Ida Torkkeli.

På bokbytardagen på Kulturhuset i Vallentuna får man ta med sig en bok. Ida Torkkeli säger att man ska ta med sig en bok man själv gillar. Man ska kunna stå för den, och gärna skriva något i den.

Bibliotekarien Anna Bergström kan tänka sig att byta bort Patti Smiths självbiografi ”Just kids”.

ANNONS

– Så andra får läsa den och uppleva hennes personlighet.

Men hon har också böcker hon aldrig vill skiljas från.

– En poesibok av Maria Wine, det är en pocket full med egna bokmärken och lappar, säger hon.

Vilken bok skulle du vilja byta bort?