ANNONS

Norsk cellist får Sollentunas stora kulturpris

Amalie Stalheim får Sollentunas stora kulturstipendium.
Amalie Stalheim får Sollentunas stora kulturstipendium.
Amalie Stalheim anses vara en av Nordens mest intressanta unga musiker och prisas med Sollentunas stora kulturstipendium på 60 000 kronor. I november spelar hon med Kungliga filharmonikerna på Konserthuset i Stockholm.
ANNONS

Hon är 25 år och uppvuxen i Bergen i Norge. Inom familjen har musiken alltid varit närvarande, bland annat genom en äldre syster som spelar fiol. Amalie var dock den första i familjen att välja cellon som instrument och det gjorde hon redan som sexåring.

– Det är verkligen en stor ära och jättekul att få det här stipendiet. Edsberg har betytt så mycket för mig, säger Amalie Stalheim.

Sedan 2012 har hon studerat på Edsbergs slott där KMH driver utbildningar i klassisk musik på piano, violin, viola och cello.

– Det var drömmen att få studera där. Nu är jag klar med utbildningen på KMH och går mitt sista år i Oslo på en tvåårig solistinriktning.

Yrke på resande fot

Hon spelar runt om i Norden och det blir mycket resande. När hon lyfter luren för intervjun har hon precis landat i Oslo och redan hunnit plocka fram cellon för att öva. Det blir minst fyra timmar per dag.

– Ofta mer men när jag reser kan det bli lite mindre.

Hon precis flyttat från Sollentuna till centrala Stockholm för att förenkla resandet och stipendiet kommer bland annat gå till just det.

– Jag ser fram emot att ta lektioner med kända cellister världen över, säger Amalie.

Konsert med Kungliga filharmonikerna

I januari vann hon Solistpriset i Kungliga musikaliska akademiens tävling för unga klassiska musiker och hon har också utsetts av Sveriges radio till P2 Artist 2018/2019.

ANNONS

I slutet på november kommer hon spela två konserter med Kungliga filharmonikerna i Stockholm.

– Det känns som något av det största man kan göra och att få göra det som 25-åring känns väldigt speciellt. Lite overkligt faktiskt att de ringde och ville att jag skulle spela, säger Amalie Stalheim.

Fakta

Flera stipendiater

  • Sammanlagt delar Sollentuna kommun ut 137 500 kronor till personer inom kultur- och fritidsområdet i stipendier.
  • Stipendiet för ung kultur på 20 000 kronor tilldelas Celine Strömbäck som tillverkar egna smycken och har företag i Sollentuna. I vår tar hon examen från Beckmans designhögskola i Stockholm.
  • Stipendiet för unga idrottare går till konståkaren Tessi Tranehed som studerar på Stockholms idrottsgymnasium och tävlar för Enebybergs IF. Stipendiet är på 20 000 kronor.