ANNONS

Chockad av nya släkten

Han lämnade New York för kärleken i Sverige.

Men mötet med det nya hemlandet blev en chock för Greg Poehler.

Nu har komediserien ”Welcome to Sweden” som bygger på Gregs liv premiär i TV4.
ANNONS

När Greg Poehler första gången kom till Sverige möttes han av ett 40-tal snapsdrickande och midsommarfirande släktingar till blivande hustrun.

Det var dans kring stången, inlagd sill och bastubad. Själv kom han jetlaggad från New York.

– Jag hade aldrig sett så mycket naket någonsin tidigare, jag hade ju inte ens sett min egen pappa ­naken. Och plötsligt skulle jag bada bastu med en massa nakna män, bland andra min blivande svärfar, säger Greg Poehler.

– Det var lite av en chock.

I nya komediserien ”Welcome to Sweden” som startar på TV4 på fredag har midsommarfirandet ersatts av kräftskiva men upp­levelsen är densamma – dock ­rejält tillskruvad. Greg Poehler, som är bror till Amy Poehler känd från Saturday Night Live, har skrivit manus tillsammans med bland andra Josephine Bornebusch och spelar själv huvudrollen.

Bland producenterna märks Felix Herngren och systern Amy genom syskonens gemensamma svenska produktionsbolag.

Greg och hans fru träffades i New York när de båda pluggade juridik.

– Bland det första hon frågade mig var om jag kunde tänka mig att flytta till Sverige. Jag sa ja men det var nog mest för att jag var väldigt intresserad av henne. Då fanns det inga reella planer, säger han och tillägger:

– Det är inte lätt att komma hit som utlänning, att passa in och lära känna svenskar. Alla middagar jag blev inbjuden till i början var genom någon som min fru kände.

ANNONS

Nu har han bott sju år i Sverige och idén att göra en tv-serie föddes de första åren när han inte kände någon och inte pratade språket. Han är utbildad advokat men för två tre år sedan över­talades han av en vän att hoppa in som ståuppkomiker, och insåg att han gillade det.

I ”Welcome to Sweden”, som är löst baserad på hans upplevelser i Sverige, syns en rad amerikanska stjärnor som Will Ferrell, Gene Simmons från Kiss och Dallas-ikonen Patrick Duffy. Och redan i oktober stod det klart att den amerikanska tv-jätten NBC köpt in serien som kommer att sändas i USA.

– Det är otroligt stort, en dröm. Alla de bästa komedierna som jag själv växte upp med som ”Skål”, ”Vänner”, ”Cosby” kommer från NBC så det är klart att det är fantastiskt att de vill visa min serie, säger Poehler.

Han tror att ”Welcome to Sweden” blir många amerikaners första möte med Sverige. Seriens premiäravsnitt utspelar sig i en sommarvacker skärgård – en typiskt ”svensk” pittoresk idyll.

– Vädret är alltid bra, solen skiner och allt är perfekt. Det är som ett vykort av Stockholm. Sverige har ett litet mörkare rykte genom Ingmar Bergman och Stieg Larssons Millennium utomlands och jag tyckte det var roligt att visa en annan bild, säger han.

Nya komediserien ”Welcome to Sweden” är löst baserad på de kulturkrockar advokaten Greg Poehler upplevt i Sverige. Från kräftskiva och bastubad till svenskens tystlåtenhet och motvilja att prata med sina grannar.

Jag hade aldrig sett så mycket naket ­någonsin tidigare. Plötsligt skulle jag bada bastu med en massa nakna män.Greg Poehler

Fakta

Spelar själv ­huvudrollen

Namn: Greg Poehler.

Ålder: 39 år.

Bor: Danderyd.

Familj: Fru och tre barn. Bror till Amy Poehler, ståuppkomiker, känd från tv-programmet Saturday Night Live.

Bakgrund: Utbildad advokat från New York. Började med ståuppkomik i Sverige. Har skrivit serien ”Welcome to Sweden” som har premiär på fredag i TV4 kl 21.30. Spelar själv huvudrollen som revisorn ”Bruce”.

ANNONS