Cinemaoke – filmvisningen där du har huvudrollen

Du kan få en kärleksförklaring deklarerad inne på en skoltoalett, eller kanske bli uppraggad av Marlene Dietrich i en rökig bar i scenerna som Ulrika Bandeira och Karin Gille bygger upp i ett kontorshus i Värtan.
Du kan få en kärleksförklaring deklarerad inne på en skoltoalett, eller kanske bli uppraggad av Marlene Dietrich i en rökig bar i scenerna som Ulrika Bandeira och Karin Gille bygger upp i ett kontorshus i Värtan.
Hoppa in i en filmscen och ställ allt till rätta, eller låt skådisens vackra ord riktas mot just dig. 
På torsdag är det premiär för ­Begärets spelplats. Där vi kan lufta våra förtryckta lustar. Eller bara titta på.

Ett bedagat baksäte från en Volvo 240 ligger på golvet i en kontorslokal i Värta­hamnen. Det är rekvisita till en av sju scener ur filmhistorien som Ulrika­ Bandeira tillsammans med sceno­grafen Karin Gille håller på att bygga upp till föreställningen Begärets spelplats.

– Publiken kliver in i olika scenarion­ och kan själv välja om de vill spela med, eller bara delta som åskådare, säger ­Ulrika. Vi kallar det här cinemaoke, som karaoke – fast på film.

Vi får inte skriva om vilka filmer de rör sig om, men alla scener har anknytning till queerfilm, berättar Ulrika­ medan vi går runt i kontorskorridorerna.

Varför heter den Begärets spelplats?

– Det är scener från filmer där förbjudna lustar har tagit plats och liksom sipprar ut. Vi tror att det kommer att handla mycket om igenkänning för publiken.

Flera av filmerna långt ifrån kända för en bredare allmänhet. Det har man löst genom att visa hur scenerna ser ut i original på olika skärmar, om publiken behöver en referens.

Tankarna går till annan interaktiv konst: Dramatens upptrappning av en Midsommarnattsdröm, där ­publiken kunde delta som skådespelare, ­eller ­föreställningen Satans demokrati där besökarna lever ett par timmar i en värld inspirerad av romanen Mästaren och Margarita.

– Det känns jättekul att den sortens föreställningar kommer i allt större utsträckning till Stockholm, när vi liksom sköljs in i en handling rent fysiskt.


Begärets spelplats görs av föreningen Projektor och pågår från 17 till 23 ­november på Studio Mossutställningar,­ Hangövägen 18 i Värtahamnen.