ANNONS

Moneybrother gör comeback för pengarnas skull

Anders  Wedin klär på sig sin Moneybrother-kostym för första gången på fyra år och ställer sig på Vasateaterns scen. Anledningen för hans comeback är pengar. Fast inte till sig själv utan ett skolprojekt han driver i Kenya.
ANNONS

 En faluröd skolbyggnad med vita knutar står precis vid Viktoriasjöns strand i norra Kenya. Skolan är byggd på initiativ av artisten Anders Wendin, mer känd som Moneybrother som slog igenom med dunder och brak i slutet av 90-talet med skivan Blood Panic.

Sedan flera år tillbaka har Anders Wendin lämnat namnet Moneybrother bakom sig. Fram tills nu.

Återträff

Skolan behöver mer pengar och därför har han samlat ihop folk som han spelat med genom åren för att genomföra två Moneybrotherkonserter på Vasateatern. En ikväll och en imorgon. (3 och 4 februari)

– Jag fick idén när jag var på semester i Frankrike och skickade ett sms till alla som någon gång spelat med mig. Inom en kvart hade alla svarat så nu blir det nästan som en stor klassåterträff.

En återträff är ju inte alltid helt okomplicerad…

– Nej, jag var ju lite orolig för alla jobbiga grejer man kanske sagt till folk genom åren. Men det blev tvärtom ett väldigt härligt återseende med alla. Som mest är vi 15 personer på scen, med stråkar, blås och allt annat.

Några nya låtar? 

– Vi kommer att spela lite det vi känner för, så det är svårt att säga i förväg.

Hur är det att spela låtar som i vissa fall du skrivit för 20 år sedan?

ANNONS

– Det är speciellt. Många av dem har jag helt glömt bort hur man spelar, så  det känns lite som jag sjunger någon annans låtar. Men jag insåg också att jag var en duktigt låtskrivare en gång i tiden..

 

Fakta

Skola för funktionsnedsatta i Kenya

Anders Wendin utanför skolan har varit med och byggt upp.

Anders Wendin utanför skolan har varit med och byggt upp.

Under en resa där Anders Wendin spelade i hop med funktionsnedsatta musiker i Kenya föddes en idé om att starta en skola för funktionsnedsatta barn i staden Kisumu nära Victoriasjön.

Det är den skolan och resurserna som behövs där som ligger till grund för Moneybrothers comebackkonserter. Alla pengarna från spelningarna går till skolprojektet.

– Bland annat ska vi köpa en skolbuss för pengarna och jag hoppas att konsertbesökarna kommer att förstå hur mycket de får för sitt biljettpris – pengarna som vi samlar in kommer att gå till så mycket positiva grejer, säger Anders Wendin.