Åtta dagars festivalyra väntar i Gubbängen

Åsa Berglund Cowburn hyllas med festival hos moment:teater i Gubbängen
Åsa Berglund Cowburn får nu en egen festival i Gubbängen.
Åtta dagars festivalyra väntar i Gubbängen.
Starten går på fredag på moment:teater, som bjuder in till Berglundfestivalen.

Festivalen har fått sitt namn efter konstnären den lyfter fram: Åsa Berglund Cowburn. Under åtta dagar och kvällar fylls teaterns scener med teater, konst, musik och dans som knyter an till henne.

– Åsa Berglund Cowburn är vår geni och är värd en egen festval, säger moment:teaters konstnärlige ledare Andreas Boonstra till Mitt i.

Sitt stora genombrott som regissör fick Åsa Berglund Cowburn med ”Svindlande höjder”, 2015. Det var den första delen i en trilogi om kvinnor och skam. Sedan kom ”Rödluvan – Upprättelsen” och ”Den babyloniska skökan och andra dåliga kvinnor”.

Under festivalen spelas hela trilogin. Dessutom blir det en cabaretversion av ”Frida Strindberg – The Spider from Mars”, som  Åsa Berglund Cowburn gjorde sin dramatikerdebut med, 2012.

Guidade visningar

Vill man insupa ännu mer Berglund går det bra. Moment:teater ordnar guidade visningar till hennes favoritställen i och runt Gubbängen, har konserter med hennes favoritmusik och högläsning ur böcker från hennes bokhylla

Men Berglund är inte bara dramatiker. Hon har också bakgrund som scenograf, kostymör och inte minst konstnär.

”Det är ingen överdrift att påstå att Åsa Berglund Cowburn är en av de mest inflytelserika och tongivande kulturpersonligheterna, alla kategorier, genom alla tider i moments historia. Det finns få, om ens någon, av de som varit verksamma på moment som inte påverkats av den berglundska andan”, skriver moment:teater i ett pressmeddelande.

Gästspel och häng i baren

Sist men inte minst blir det ett gästspel, med Anna Wallander, ”En dåres försvarstal”.

I foajéns fåtöljer blir det Berglundhäng. Vin, soppa och annat serveras.

Berglundfestivalen pågår den 26 april– 4 maj, på moment:teater, på Gubbängstorget.

Moment:teater i Gubbängen

Här blir det fullspäckad festival, åtta dagar i streck.  Foto: Märta Lefvert