ANNONS

Dagen då tv:n är i centrum

Sara Dawn Finer leder julaftonens program i SVT.
Sara Dawn Finer leder julaftonens program i SVT.
Julmat och familjemys i all ära: utan tv blir det ingen riktig jul.

På julafton tittar ­nästan alla svenskar ­någon gång på tv.

Och nära 60 procent svarar att de anpassar sitt firande efter olika program.
ANNONS

Det är mycket som ska hinnas med på julafton och många arbetar hårt för att få dagen att gå ihop. Det är farmödrar som ska hämtas, skjortor som ska strykas, mat som ska ätas, klappar som ska delas och Aladdinaskar som ska öppnas.

Men inte nog med det. Många planerar dessutom sitt julfirande efter tv-tablån, enligt en undersökning som företaget Com hem gjorde förra året. 96 procent svarade då att de tittar på tv en timme eller mer på julafton. Och närmare 60 procent svarade att de anpassar firande efter vad som visas på tv.

Heligast är förstås Kalle Anka, som SVT sänder klockan 15 varje år. Tittarsiffrorna varierar något år från år, men förra året bänkade sig över 3,5 miljoner människor för att se Benjamin Syrsa önska god jul.

Årets julvärd på SVT – och därmed den som ska presentera Kalle Anka – är Sarah Dawn Finer.

– Jag hoppas att jag kan hjälpa till att skapa julstämning för alla, även för dem som saknar familj eller andra att fira med, för dem som jobbar på jul och för människor från andra kulturer, säger hon.

Hur nervös är du inför jul­afton?

– Det är klart att jag är nervös. Att vara julvärd på SVT är att axla ett ansvar, att vara en del av en tradition. Tv:n är en stor del av våra liv på julafton.

Vad ser du själv på jul?

– Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson på julafton. I mellandagarna ser jag gärna konserter, miniserier och filmer. Jag tycker att utbudet brukar vara bra på jul.

ANNONS

Om SVT har en julvärd vill inte TV4 vara sämre och i år är det ­Agneta Sjödin som är tittarnas sällskap. Hon tänker berätta personliga julminnen, ge julklappstips och prata med gäster.

Bland höjdpunkterna i tablån under jul- och nyårshelgen finns Bingolottos uppesittarkväll, julallsång med Molly Sandén och Eric Gadd, återbesök på gårdarna i ”Bonde söker fru” och Dallasmaraton på juldagen i Sjuan. Kanal 5 vill också locka tv-sugna helgfirare. Där kan man på julafton bland annat se tre julavsnitt av ”Vänner” och filmerna ”En julsaga” och ”Legenden om Zorro”.

– Under jul tittar familjen på tv tillsammans på ett annat sätt än annars och därför vill vi visa film för både yngre och äldre, säger Dan Panas, presschef på Kanal 5.

Hur svårt är det att konkurrera med SVT och Kalle Anka på julafton?

– Vi är ödmjuka på julafton. Varken Kanal 5 eller Kanal 9 är en del av det ritualiserade tv-tittande som finns på julafton. Men vi är ett alternativ för dem som inte vill ­titta på Kalle Anka.

TV3 hoppas också att folk vill se film. Där bjuds till exempel på de romantiska komedierna ”A cinderella story” och ”Ryktet går” på julafton.

Men några planer på att försöka konkurrera med SVT klockan 15 verkar TV3 inte heller ha. Då visas ett avsnitt av ”Jims värld” från 2002.