Spana in Tranholmen – för 200 år sedan!

En gammal överblick av Djursholm.
En gammal överblick av Djursholm.
Undrar du över hur Danderyd såg ut förr? Nu har kommunen hittat gamla kartor över kommunen, vissa så gammal som 200 år.
– Det är verkligen jätteroligt att folk kan få ta del av det här, säger Franciska Sieurin-Lönnqvist på Danderyds hembygdsförening.

Är du intresserad av att se hur Danderyd såg för länge sedan? Då har du tur, Danderyds kommun har precis hittat gamla kartor över kommunen i arkivet som de nu lagt ut på deras hemsida.

– Flera medborgare har hört av sig och frågat efter äldre kartor så vi vet att det finns ett stort intresse över att se hur kommen har sett ut förr i tiden. Efterfrågan visste vi fanns och hoppas såklart att dessa kartor blir uppskattade, säger Roger Connysson Danderyd kommuns kart och mätavdelning.

Tranholmen, Danderyd 1817.

Det var under kommunens större arbete med att scanna in förrättningsarkivet, där man kan se tomtindelningar och när fastigheter har bildats, som de hittade de gamla kartorna. Vissa av kartorna är så gamla som 200 år. En så gammal karta finns över Tranholmen i Värtan.

Då fanns där bara några få hus och resten av ön bestod av skog och åkermark. Idag bor det ungefär 400 personer på Tranholmen. När marken styckades till tomter på 1930-talet kostade en tomt 4000 kronor. Idag är de tomterna värderat betydligt högre.

Tranholmen, Danderyd 2009.

Danderyds hembygdsförening ser positivt på att kommunen lägger ut kartorna. De har själva utställningar varje månad där de visa äldre bilder från kommunen.

– Det är verkligen jätteroligt att folk kan få ta del av det här. Målet att visa upp bygden ligger oss varmt om hjärtat. Det är otroligt spännande att se hur samhället har vuxit fram och hur landhöjningar på gamla kartor kan ha ändrats, säger Franciska Sieurin-Lönnqvist som har hand om fotoarkivet i Danderyds hembygdsförening.

Danderyds hembygdsförening tar gärna emot gamla bilder på både hus och platser.