ANNONS

”Daniels död var som en amputation”

Vad Daniel Lind Lagerlöf hade tyckt om boken vet inte änkan Malin Lagerlöf. ”Jag tror inte han hade haft något emot att jag skrev den. Men han skulle nog opponera sig mot vissa beskrivningar.”
Vad Daniel Lind Lagerlöf hade tyckt om boken vet inte änkan Malin Lagerlöf. ”Jag tror inte han hade haft något emot att jag skrev den. Men han skulle nog opponera sig mot vissa beskrivningar.”
Den 6 oktober 2011 vid 16.30-tiden försvann regissören Daniel Lind Lagerlöf. Änkan Malin Lagerlöf har skrivit en starkt berörande bok om makens död.

– Daniel kommer alltid finnas i mitt medvetande.
ANNONS

Daniel Lind Lagerlöf fotograferade kusten inför en inspelning av en tv-serie baserad på Camilla Läckbergs Fjällbacka-böcker. Det blåste kraftigt och sista gången han sågs till på de branta klipporna i Tjurpannans naturreservat i Grebbestad hade det börjat regna. Daniel har aldrig återfunnits.

Sista gången hans änka Malin Lagerlöf pratade med honom var utanför konditori Ritorno, där vi sitter.

– Vi hade ett telefonsamtal. Jag ringde upp och berättade att en bekant, som jag träffat, var gravid. Vi småpratade lite och sedan hej då.

När telefonen ringde på kvällen trodde Malin att det var Daniel, som skulle säga godnatt. I stället var det fotografen som berättade att de hade tappat bort honom. Malin minns att hon såg sig själv som i en film, där hon sitter i soffan med två förtvivlade flickor och en pojke på tre månader, för liten för att förstå. Efter det är hennes minnen fragmentariska.

Självbiografiska ”Dagbok från ditt försvinnande” är en bok om sorg, förändring och överlevnad. Den är skriven i du-form som ett samtal med Daniel. I början antecknade Malin liggande i sängen i lägenheten med utsikt över Odenplan. Dagboken var ett sätt att minnas, men också ett sätt att fortsätta ett avbrutet samtal.

– Det var så konstigt att en av de viktigaste händelserna i mitt liv kunde jag inte diskutera med Daniel på det sätt vi alltid pratat. Det var som en amputation.

Första gången Malin såg Daniel stod han på scenen i Gångsätraskolans aula i cowboyhatt. Malin noterade en 197,5 centimeter lång kille, och frågade kompisen vem det var. Det var i maj 1985. Daniel hade fyllt 16, Malin var åtta månader äldre. Senare hamnade de i samma teatergrupp på Sagateatern på Lidingö.

– Han hade siktet inställt. Först visste jag inte riktigt om han var min typ. Men sedan blev jag jättekär.

Under sina nästan 25 år tillsammans blev de som sammansvetsade. De renoverade hus, skaffade barn, reste och gjorde film.

ANNONS

Hur klarade du första tiden efter Daniels försvinnande?

– Jag har ju tre barn. Jag minns att jag ville spola fram tiden fem år. Men det blev bättre ganska snart.

Första tiden hade hon 23 personer i ett rullande schema som lagade mat, sov över och hjälpte henne med barnen. Det gav kraft.

Sakta och metodiskt närmade hon sig det hon ryggade för. Malin ”laddade ur” föremål och platser och började med att packa ned Daniels kläder i hallen.

Nästan två år efter Daniels död besökte hon naturreservatet Tjurpannan där han försvann.

– Det var inte så hemskt som jag trott. Jag kom dit en stilla sensommarkväll och fick ett infall att bada, men det gjorde jag ju inte. Det läskiga var här inne, säger hon och pekar på huvudet.

Malin har inget behov av att Daniels kropp ska hittas. Någon gravsten saknar hon inte heller, det hade Daniel bara tyckt var löjligt.

– I så fall är vår tomt på Gotland mer en minnesplats. Där har han gjort stenmurarna och lagt kalksten. Där finns mer närvaro än i en minneslund.

I dag mår Malin bra. Sedan ett år har hon ett nytt förhållande.

– Daniel finns ju också där någonstans i bakgrunden. Han har präglat en så stor del av mitt liv. Han kommer alltid att finnas i mitt medvetande.

Fakta

Ny kärlek

Namn: Malin Lagerlöf.

Bor: Lägenhet vid Odenplan. Uppvuxen på Lidingö.

Familj: Tre barn på 16, 12 och 5. Ny kärlek som särbo.

Yrke: Författare, manusförfattare.

Aktuell: ”Dagbok från ditt försvinnande”. Huvudmanusförfattare till thrillerserien ”Farang” med Ola Rapace. Premiär i C More 2017.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.