Dansa disco på finska i helgen

Maija Waris och Lina Puranen på klassisk finsk mark: Slussen.
Maija Waris och Lina Puranen på klassisk finsk mark: Slussen.
Finskt disco i helgen har gjort tusentals intresserade. Att de här kultiga finska discodansarna, kända från Youtube, illustrerar facebookeventet har nog gjort sitt till. Har du missat videon? Sök på ”finsk disco” på Youtube!
Finskt disco i helgen har gjort tusentals intresserade. Att de här kultiga finska discodansarna, kända från Youtube, illustrerar facebookeventet har nog gjort sitt till. Har du missat videon? Sök på ”finsk disco” på Youtube!
I helgen åker vi till Finland, inte riktiga Suomi utan ett finskt disco på Magiska trädgården.

– Vi finnar har disco i blodet, säger arrangörerna Lina Puranen och Maija Waris.

Lina Puranen och Maija Waris hade svårt att sova i natt. De anordnar festen Finskt disco på Kvarnholmen på lördag. Lokalen rymmer 400 personer men hela Stockholm verkar vara intresserade av evenemanget.

– Finland är på tapeten nu, säger Maija.

– Jag har hållit på med finska kulturkvällar och evenemang i tio år, men inget har fått så mycket uppmärksamhet som det här, fortsätter Lina.

Maija och Lina är programledare för SVT-programmet Finnomani som har premiär nästa söndag.

I sex avsnitt träffar de bland andra tangokungen Eino Grön, regissören Aki Kaurismäki och finsk raps gudfader Asa. Genom dessa möten vill de visa att Finland är mer än en töntig kusin från öst.

– Vi vill liksom återta bilden av Finland. För även om det inte är lika b att vara sverigefinne nu som när vi växte upp i Akalla så finns ju fördomarna kvar.

Ändå är Finskt disco på lördag en orgie i kitch: Bomfunk MC:s och Da Rude på dansgolvet och en dj som heter Windows 95.

– Jo, men den delen är en bit av allt som vi älskar med Finland. Allting är lite mer prestigelöst och trender kommer och går inte lika snabbt. Och det finska är att skildra saker med humor och absurditeter, säger Maija.

Tipsen för att få en så finsk kväll som möjligt är följande: Klä dig fint, diskutera släktingars hälsa och vädret, var artig och drick finsk champagne (vodka och bubbelvatten).

– Prata absolut inte politik eller bostadspriser och släpp sedan alla hämningar på dansgolvet, säger Lina.

Finskt disco äger rum på Magiska trädgården, Kvarnholmen lördag kväll. Föranmälan krävs.

Fakta

Så lever du finskt hela nästa vecka

Maija Waris och Lina Puranen, aktuella med SVT-programmet Finnomani, guidar till en finsk vecka i Stockholm:

Måndag: Köp piroger ”Besök finska delikatess­butiken i Hötorgshallarna Rågbröd, lakrits och karelska piroger vem kan säga nej till det.”

Tisdag: Shoppa Marimekko ”Köp Ivana Helsinkikläder på Karlström & Karlström i Gamla stan. För den med lite mer stålar på fickan finns Marimekko. Alla finnar har något från Marimekko.” (Karlström & Karlström, Svartmansgatan 25. Marimekko, Skåne­gatan 71.)

Onsdag: Bada bastu ”Inte en vanlig elbastu, det är vad finnarna skulle kalla för ett varmt rum. En riktigt vedeldad sauna hittar du exempelvis ute på Domarudden sju kilometer från Åkersberga. Det är långt bort, men inte lika långt som till Finland.”

Torsdag: Läs om kareler ”Se om du hittar något av Katja Kettu, Hasan Blasim eller Jerker Sagfors som skriver väldigt roligt om primitiva kareler, håriga som björnar.” (Finska bokhandeln, Birkagatan 21.)

Fredag: Gå på teater ”Arja Saijonmaa spelar på Scalateatern den 8 mars, för övrigt internationella kvinnodagen.”

Lördag: Gå till skogs ”Inte någon ofinsk liten dunge som Lill-Jansskogen utan något mer rejält. Vi finnar gillar att vara i skogen.”

Söndag: Kolla på Finnomani ”Se vårt tv-program Finnomani som har premiär på SVT nästa söndag.”

Har du missat finska discofilmen? Kolla!Sugen på att gå på eget disco? Här är fb-eventet.