ANNONS

Dansen där alla ska med

1700-talsdans i Nyckelvikens herrgårds biljardflygel på Nyckelvikens dag ett tidigare år. Maria Lindé syns med partner till höger i Gustav III:s nationella dräkt. Hennes blåa band visar att hon hör till drottningens hov.
1700-talsdans i Nyckelvikens herrgårds biljardflygel på Nyckelvikens dag ett tidigare år. Maria Lindé syns med partner till höger i Gustav III:s nationella dräkt. Hennes blåa band visar att hon hör till drottningens hov.
Dansgolvet kan vara en grym plats. Blir jag uppbjuden eller inte? Ska man bara dansa med en person hela tiden?

När Gustaf III:s vänner ordnar 1700-talsdans finns inte de problemen. Då får alla dansa med var­andra.
ANNONS

Vid salens kortsida sitter musikerna redo med sina instrument. Längs ena långsidan står männen och blickar tvärs över rummet. I deras ögonfång står en rad av kvinnor – alla moderiktigt uppklädda – om vi förflyttar oss drygt 200 år bakåt i tiden. Det är klart för dans – på 1700-talsvis.

– Men det är mycket mer än dans. Man ska konversera, man ska flirta, och alla ska lära känna varandra, säger Maria Lindé.

På Nyckelvikens dag på söndag visar hon och hennes kollegor i Gustav III:s vänner 1700-talsdans och lär ut danssteg.

Under dagen kommer både herrgården och dess omgivningar att fyllas av män och kvinnor i tidstypisk klädsel. Förutom modeprakten kan en viss laddning förväntas i omgivningarna.

– Det var mycket blickar och flirtande. Och klädseln var mer generös på den tiden. Man visade till exempel mer byst. På 1800-talet blev det mer tillknäppt igen.

Utmanande skulle det vara, men kanske inte som vi uppfattar det i dag.

– Det sexigaste som fanns på en man var vaderna. De framhävdes gärna med vita strumor. Och de skulle vara kraftiga. För män med klena vader fanns en slags proteser motsvarande dagens pushup-bh för tjejer, säger Maria Lindé.

Kvinnorna bar korsett. Och på sidorna under kjolen hade de något som liknade kräftburar.

– Ju större de var desto bättre för då gick det år mycket tyg, ­något som var dyrbart på den tiden. Mycket tyg signalerade att man var gift med en rik man.

ANNONS

Dansundervisningen kommer att ske i dansformen longway, som passar bra för nybörjare. Den är upplagd så att alla träffas under dansens turer. I andra 1700-talsdanser byter man också partners.

På samma sätt som i asiatisk kampsport ska de dansande buga innan övningarna börjar. Musikernas första ackord är signalen.

– Männen tar ett steg fram med höger fot. Samtidigt förs rumpan bakåt. Och armen formar en halvbåge i luften där handflatan visas upp. Det var viktigt att kunna hälsa på rätt sätt.

Kvinnorna besvarar hälsningen med en nigning – och med samma blottade handflata.

– De fick inte visa knäna vilket gjorde det lite svårt. De fick niga med knäna riktade åt var sitt håll.

När hälsningarna är avklarade gör de första två paren entré på dansgolvet. De rör sig först åtta steg åt höger och sedan åtta steg åt vänster. Därefter ansluter sig par efter par enligt ett bestämt schema. Rörelserna gör att alla träffas och kan utbyta några ord under dansandet.

– Många som har prövat på 1700-talsdans uppskattar att alla är med. En del har sagt: Tänk om vi kunde göra så här när vi har vanlig dans? säger Maria Lindé.

1700-talets danser introducerades i adelskretsar, men efter något eller några år hade de också tagits upp av de lägre klasserna, och vidare till allmogen, som skapade sina egna varianter – folkdanserna.

– Det var så här man umgicks. Det fanns inga datorer och tv, säger Maria Lindé.

Och dansen stängde inte ut någon.

– I dag dansar yngre, medelålders och äldre på olika håll. På 1700-talet var alla generationer med. Äldre som var lite stela gick runt i dansen medan de yngre kunde skutta runt.

Kung Gustav III som staty i Gamla Stan.

Fakta

Kungens orangeri blev danslokal

Under Gustav III:s tid dansades framför allt kontradanser, det vill säga danser där deltagarna ställer upp i rader emot varandra.

Menuetten med sin sirliga dans var annars 1700-talets stora modedans i Europa.

Andra populära danser var den svårdansade allemande, gavotte och franske kungen Ludvig XIV:s favorit, chaconne.

I Kungsträdgården byggdes kungens orangeri för hans citrusträd om till en så kallad vauxhall. Den fungerade som en danslokal för allmänheten.

Kurser i 1700-talets danser arrangeras bland annat av ABF.

Fakta

Öppet hus på herrgården

På söndag den 7 september klockan 11–17 är det Öppet hus på Nyckel­vikens herrgård.

Herman Lindqvist håller ett historiskt föredrag om Ostindiska kompaniet och Nyckel­vikens herrgård.

Det blir även Bellmankonsert med Thord Lindé och Bacchi blåsare samt möjlighet att pröva på 1700-talsdans.

Spökvinden och ponnyridning blir det för de yngre besökarna, och i museet tillverkning av skinnpåsar.

Arrangörer är Nyckelvikens Herrgård, Nacka kommun, Nacka hembygdsförening & Gustav III:s vänner.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.