ANNONS

Dansskola gör show om meningen med livet

Jennifer Wallén tog nyligen silver på dans-EM. Hon kommer att visa sitt nummer på showen.
Jennifer Wallén tog nyligen silver på dans-EM. Hon kommer att visa sitt nummer på showen.
När dansskolan Flex sätter upp årets julshow blir det med utgångspunkt från den kontroversielle psykologiprofessorn Jordan Petersons "12 livsregler".
Regler som enligt rektor Maria von Hertzen kan hjälpa barn att hantera livets motgångar och bli ansvarstagande vuxna.
ANNONS

Hon har skrivit manus till showen där skolans 500 elever utom de yngsta medverkar.

Maria von Hertzen tycker sig i Jordan Petersons bok ha hittat perspektiv som är giltiga för alla åldrar.

– Hans svar är att meningen med livet är så enkelt som att bättra sig. Själv vill jag inte längre bli bättre på dans, men kanske på att laga mat. Det är när man förlorar gnistan och inte vill utvecklas som livet blir meningslöst. Det kan man lätt relatera till våra ungdomar.

Egna mål

Barn och unga drillas visserligen ständigt att förbättra sina resultat i skolan. Men det är oftast utifrån krav som dikteras utifrån. För Maria von Hertzen är det man själv strävar efter viktigare att ta fasta på. Som när hon var ung och bestämde sig för att bli en duktig dansare.

Hon känner också sympati för ståndpunkten att negativa känslor inte ska förnekas. I stället är de viktiga för att man ska mogna som människa.

– Jag känner att många föräldrar desperat vill göra sina barn lyckliga. Men om man inte får uppleva sorg, smärta och motgångar kan man inte bli lycklig. I den tuffa tävlingsvärlden får barnen uppleva motgångar och sorg men med vuxenstöd. Då får de lära sig att man måste arbeta för sin framgång. Den kommer inte utan en egen insats. 

Många dansstilar

Låter det djupsinnigt och tungt? Dansläraren Naomi Donner försäkrar att showen ändå blir högst varierad. En del nummer kommer att förmedla ren dansglädje, andra har till exempel stress som tema och uttrycks med modern dans.

–  De yngre barnen får göra ljusare och glada nummer. De äldre lite djupare.

EM-vinnare

Publiken kommer att får se allt från rivig discodans, gungig street dance och glittrig showjazz till balett, modern dans och akrobatik.

ANNONS

Inte minst kommer Flex dansare Jennifer och Stephanie Wallén att framträda med det duonummer som de knep ett EM-guld med i Ryssland i oktober. Jennifer Wallén visar också det solo som gav henne silver.

Fakta

Meningen med livet

”Meningen med livet” ges på Vallentuna teater. Första föreställningen blir lördag den 1 december klockan 19.

På söndag den 2 december ges tre föreställningar, klockan 12, 15 och 18.