ANNONS

David blottar sitt alterego

Bilderboksskaparen Pija Lindenbaum, som David Wiberg delar ateljé med, tyckte att boktiteln "Vi ses i mörkret" var rolig och typisk för en 17-årig tjej. "Fast den är uppriktigt menad från mig. Jag vill att boken ska ligga på gränsen att tippa över och bli för mycket. Patetisk."
Bilderboksskaparen Pija Lindenbaum, som David Wiberg delar ateljé med, tyckte att boktiteln "Vi ses i mörkret" var rolig och typisk för en 17-årig tjej. "Fast den är uppriktigt menad från mig. Jag vill att boken ska ligga på gränsen att tippa över och bli för mycket. Patetisk."
David Wiberg.
David Wiberg.
David Wiberg.
David Wiberg.
David i filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
David i filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
Skådespelaren David Wiberg blottar sig själv. I en ny ungdomsroman skriver han om sitt alter ego, tonårstjejen Linnea.
ANNONS

David Wiberg spelade en av bandmedlemmarna i TV4-serien ”Boy Machine”. I ”100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann” var det han körde bilen under Allan Karlssons rymning.

I nya ungdomsromanen ”Vi ses i mörkret” skriver 42-årige David Wiberg om sitt alter ego Linnea. I ateljén sitter en affisch på David som tonårstjej med palestinasjal, kajal runt ögonen och svartfärgat hår.

Linnea är tillsammans med Love. Det är hennes första riktiga förhållande. När pojkvännen flyttar för att gå gymnasiet i Gävle lämnas hon ensam med all sin längtan.

Figuren Linnea dök upp för ett femtontal år sedan när Varanteatern skulle uppträda på Arvikafestivalen. De ville ha en typisk Arvikatjej som konferencier – och lotten föll på David Wiberg. I monologen Svart tulpan upptäckte David att Linnea faktiskt är en del av honom.

Redan som 12-åring tog David intryck av sin äldre syster.

– Hon berättade hur hon och hennes kompisar spanade på killar och skrev berättelser om det. Då gjorde jag likadant. Jag skrev Mitt livs novell-liknande berättelser om hur jag och mina kompisar träffade tjejer vi var kära i. Något som en ung kille inte förväntas göra.

Så småningom ersattes hjärta och smärta av en svalare och mer ironisk attityd. Först vid 35, när David själv fått barn, hittade han tillbaka till Linnea, som lika gärna kunnat vara en kille.

– Love i boken är värre än jag, men jag var väl själv ganska svartsjuk. Om någon flickvän hade pratat med en kille på en fest blev jag jättearg och förebrående. ”Vad fan håller du på med? ”Någon borde ha sagt: ”Vänta, du har ingen rätt att reagera på det viset.”

Mellan 17 och 30 skrev David dagbok, som han kan gå tillbaka till. Han säger att Linnea har funnits i honom i alla år. På sätt och vis är hon ännu mer närvarande i David nu än när han var tonåring.

ANNONS

– Det handlar nog om att jag vågar erkänna att jag har en svajig självkänsla, som jag får hantera. Känslor som jag bara kämpade emot då.

David bjuder på sig själv – trots att han tycker att det är otäckt.

I TV4-serien ”Boy Machine”, som handlar om ett före detta pojkband, blottar David att han är tunnhårig och slänger den blonda peruken på en begravning.

– En och annan har poängterat det på gatan. Det har varit lite ”du gav oss ett ansikte”.

Är man tunnhårig bär man gärna en huvudbonad, säger han. Det dumma med det är att man blir en sort, menar han. En sån med keps. En sån med mössa.

– Dagar när man vill vara helt inkognito, men inte är sugen på att gå med sitt rakade huvud, önskar jag att det fanns en diskret, flitigt använd huvudbonad för medelålders män. Men det är väl gubbkepsen. Jag hoppas att Filippa K tar fram något.

Rollen i ”100-åringen” fick David efter att ha blivit uppringd av en castingfirma, som sett honom i ”Varan-tv” för länge sedan. I filmen spelar David en överliggare på universitet, som har svårt att fatta beslut och tänker högt. Det kan David, som kommer från Lund, känna igen hos sin egen familj.

– Där säger ingen att de vill äta köttbullar och potatis klockan halv sex. Det är mer att ”jag kanske vill äta något köttbullsaktigt så småningom.”

I sommar spelas en fortsättning av ”100-åringen” in i både Sverige, Europa och Thailand.

– Jag vet inte riktigt var någonstans jag ska vara med. Det är snabba ryck.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.