ANNONS

Möt våren med David Lynch i Kransen

Majeed Olerud Khoso kommer vänta ut hypen innan han ser tredje säsongen av Twin Peaks.
Majeed Olerud Khoso kommer vänta ut hypen innan han ser tredje säsongen av Twin Peaks.
I biljettluckan hänger vårens program med Laura Palmers ansikte.
I biljettluckan hänger vårens program med Laura Palmers ansikte.
På den lilla 20-talsbiografen Tellus i Midsommarkransen blir det underligt och kanske aningen otäckt i vår. Förstadens filmsalong visar nämligen David Lynchs filmer i samband med att den efterlängtade säsong tre av Twin Peaks har premiär.
ANNONS

Vem mördade Laura Palmer? Frågan gäckade många under början av nittiotalet när David Lynchs kultserie Twin Peaks började sändas i Sverige. Två säsonger sändes men någon tredje kom aldrig – förrän nu.

26 år senare bekräftar man att seriens tredje säsong börjar sändas i maj.

På kvartersbion Tellus i Midsommarkransen har man därför valt att köra ett David Lynch-program för att försätta människor i rätt stämning inför säsongspremiären.

– Jag är en sådan som sökt på Twin Peaks på nätet varje vecka för att höra om det senaste, säger Majeed Olerud Khoso från Förstadens filmsalong.

Majeed Olerud Khoso har tidigare jobbat som maskinist på biografen. Foto: Erik Lejdelin

Han berättar att de kommer visa de filmer som kronologiskt leder upp till Twin Peaks. Med start i filmen Eraserhead, sedan vidare Blue Velvet och fram till den omdebatterade Twin Peaks-filmen.

– Förväntningarna på den nya serien är höga, risken finns ju att det blir en flopp. Men jag tror att David Lynch har kvar sin kreativa kraft. Jag tror att han behöver en viss konstnärlig frihet samtidigt som man måste hålla den inom vissa ramar.

Det finns hängivna fans som analyserat varje sekund av regissörens katalog – men det finns också den bredare publiken som berörts av den kultförklarade serien.

ANNONS

– Det som tilltalar mig är stämningarna. Han är en mästare när det gäller både det visuella och hur han arbetar med ljudet. Hans filmer behöver inte vara särskilt komplicerade, det finns ingen kod som ska knäckas. Det handlar mer om att han återskapar en drömsk tillvaro som inte går att förklara.

Visar filmerna på gamla rullar

Många biografer har digitaliserats den senaste tiden och så även Tellus Bio, men de David Lynch-filmer man visar under våren har man lyckats beställa i formatet 35 mm.

– Vi försöker köra 35 mm eftersom vi inte vill glömma bort den gamla tekniken utan vi vill utnyttja den möjligheten som finns att spela filmer i det gamla formatet. Det är väl en slags kulturgärning vi gör, säger Majeed Olerud Khoso.

Från kontrollrummet styr man ljus och ridån i salongen. Foto: Erik Lejdelin

Men han poängterar att det inte är formatet som är det viktiga – utan filmupplevelsen.

– Det handlar om att filmerna vi ser ska vara bra och att vi skapar en mötesplats där folk kan prata med varandra om filmen de sett. Jag försöker ofta få människor att börja samtala med varandra här i kaféet, säger Majeed Olerud Khoso.

Svart kaffe och körsbärspaj

För att gå på Tellus bio är inte som att gå på de andra större biograferna i stan – här är det paus i mitten och man kan både äta en bit mat och ta sig ett glas vin till.

– Även om Tellus är ett ganska enkelt och litet ställe så har vi ett slags ”A-team”, där alla är duktiga på det dem gör. Jag planerar programmen, en annan är expert på sociala medier och en annan är duktig formgivare. Och så har vi en som lagar supergod mat.

På tal om mat, kommer ni servera Twin Peaks-agenten Coopers favoritdessert?

Haha, ja! Självklart kommer vi att servera körsbärspaj. Och kaffe såklart! säger Majeed Olerud Khoso.

För att se filmerna på Förstadens filmsalong måste man föranmäla sig ett dygn innan eftersom man serverar alkohol. 

Fakta

Tre filmer signerade David Lynch på Tellus bio

17/3 – Eraserhead

I David Lynchs första film följer vi Jack Nace (fiskaren som upptäcker Lauras döda kropp i första avsnittet av Twin Peaks) som tar hand om sin gravt deformerade son.

21/4 – Blue Velvet 

Kyle Maclachlan (agent Cooper i Twin Peaks) återvänder till sin barndomsstad och hittar ett avskuret öra på en öde tomt. Ett äventyr drar igång.

19/5 – Fire Walk With Me 

Filmen som går djupare in på Laura Palmers liv innan hon blev sexmördad av förövaren i Twin Peaks.

Källa: Förstadens filmsalong