ANNONS

De går i varandras fotspår

Glas och måleri. Mor och dotter.

Konstnärerna Mim och Katinka Albrektson ställer ut tillsammans hos Roslagsmålarna.

– Det ska bli spännande att ställa ut på hemma-plan, säger Katinka.
ANNONS

”Sätt dig ner en stund tills brådskan har gått över”. Texten står på en av Mim Albrektssons tavlor. Besöket på Ensta krog kan kanske vara just en paus, en vilostund i vardagen, i väntan på att stress och tempo ska saktas ner.

Mim och Katinka Albrektson, mor och dotter, ställde 1995 ut sin konst för första gången tillsammans. Då hängde Mim upp stora applikationer, tavlor i tyg, på galleriets väggar. Katinkas ljusstakar i gatsten skulle visa sig sälja som smör.

Konsten har alltid funnits i det Albrektsonska hemmet. Mamma Mim brukade ha öppet hus i Täby där familjen bodde och lät vänner, grannar och andra nyfikna komma in och titta på hennes verk.

När Katinka var åtta år gick hon en keramikkurs. Mim skaffade ett bord Katinka kunde sitta och arbeta vid i vardagsrummet. Besökarna som tittade förbi fick upp ögonen även för hennes konst.

– Jag minns att jag sålde en väggklocka i keramik till en fotspecialist i Täby. Jag tror att den fortfarande hänger uppe på mottagningen, säger Katinka.

Numera bor Katinka i Bällsta i Vallentuna. Mim har bytt applikationerna mot måleri, Katinka sten mot glas.

– Det är ett flöde i att arbeta med glas som gör det så himla roligt. Det är skört men ändå hållbart, säger Katinka.

Katinka blåser inte glas utan jobbar med olika färger, verktyg och tekniker för att få fram mönster på skålar och vaser.

Mim gör tavlor i något hon kallar blandteknik.

ANNONS

– Hon använder alla möjliga material när hon gör dem. Framför allt föreställer de änglar med diffusa ansikten, berättar Katinka.

Nu ställer de återigen ut sin konst tillsammans. Den här gången på Ensta krog hos Roslagsmålarna mellan den 2–14 februari.