ANNONS

De gör sina röster hörda

Den ena sjunger, den ­andra talar. Den ena lär ut sång, den andra retorik. Tillsammans har de gjort en podcast-serie som släpps den här ­veckan

Anna Wiborg och Klara Härgestam brinner för kommunikation.
ANNONS

Det var i Skarpäng Anna Wiborg växte upp och det är till Täby hon fortfarande drar sig tillbaka då och då. Men en period i sitt liv bodde hon i Örebro där hon pluggade musik och lärde känna Klara Härgestam som läste retorik.

– Vi blev vänner och har fortsatt att vara det. Vi har hela tiden pratat om sådant som har med rösten och språket och framförandet att göra.

Trots att Klara arbetar med språket, bland annat som kommunikationskonsult, och Anna arbetar med sången som sångerska och pedagog, så har de samma syn på hur kontakten med mottagaren, publiken, borde se ut.

Och det är bland annat detta deras podcast (en metod för att publicera ljud- och videofiler via nätet) ska handlar om.

I slutet av förra året åkte de med sina män och ett barn till New York och delade en lägenhet där.

– Vi ville utforska det amerikanska sättet att vara och uppträda och jämföra med det svenska, berättar Anna.

De har träffat mycket folk och intervjuat några av USA:s främsta röst- och sångcoacher.

De konstaterar att amerikaner är bättre på att våga uppträda och visa upp sig men att svenskar har ett större djup som kan kännas mera äkta och att det finns saker att lära av varandra.

– Tanken var att vi skulle skriva en bok om våra erfarenheter men jag är inte bra på att skriva så i stället satte vi oss en kväll på en restaurang på Manhattan och spelade in vårt samtal, berättar Anna.

ANNONS

De lät andra lyssna på det de spelade in, bland andra Annas sångelever, och eftersom intresse funnits har de fortsatt och nu blir deras samtal alltså publika via podcasten.

Deras program heter Gör Din Röst #Hörd och kan nås via internet från och med måndag på Itunes, deras hemsida, och Soundcloud. Första veckan släpps fem program och sedan ett varannan vecka under hösten.

Fakta

Fem tips från Klara och Anna

Om du ska hålla ett tal, sjunga eller säga något inför många kan du tänka på de här fem sakerna:

1. Tänk att du har något viktigt att förmedla.

2. Ta några djupa andetag.

3. Våga pausa.

4. Öva mycket.

5. Ha en god hållning. Sträck på dig.