De har tagit På spåret till Kungsholmen

Kungsholmens Kristian Luuk och Fredrik Lindström. Programledarna Erik Jonasson Lybeck och Erik Tjernberg kör På spåret i Biljardpalatsets källare.
Kungsholmens Kristian Luuk och Fredrik Lindström. Programledarna Erik Jonasson Lybeck och Erik Tjernberg kör På spåret i Biljardpalatsets källare.
Tv-tävlingen På spåret har kommit till Kungsholmen. Tack vare två 25-åringar som heter Erik.

Resan börjar i en källare på S:t Eriksgatan och sedan vidare ut i världen.

Kompisarna Erik Jonasson Lybeck och Erik Tjernberg började med att sätta ihop en variant av SVT:s populära frågesport för lite mindre en ett år sedan. De första resorna gick till olika stopp i tunnelbanan.

Nu kör de precis som om det vore 20.00 på fredagar: Resor till tre olika städer, musikfrågor och dessutom har de återinfört det gamla momentet pekoralen. En sketch där en av programledarna spelar en känd person och deltagarna ska gissa vilken.

– Från början var det mest våra kompisar, sen spred sig ryktet och nu är det rätt populärt, säger Erik Tjernberg som har rollen som Fredrik Lindström, det vill säga domare.

Hans kompis axlar rollen som Kungsholmens yngre version av Kristian Luuk.

Att knåpa ihop en omgång tar ett par tre kvällar av idogt arbete. Då har de ofta förberett lite var och en på sitt håll först också.

– Får vi till en faktaspäckad resa, med några oväntade grejer och en ordvits då är vi väldigt nöjda. Det är väldigt kul att se hur polletten trillar ner hos deltagarna, när de förstått hur vi tänkt, säger Erik som själv följt På spåret de senaste åtta åren framför teven.

Duons egna favoritdeltagare i programmet är Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren som tävlade med journalisten Cecilia Hagen flera gånger på 00-talet.

– Det är roligt med deltagare som man först inte tror ska vara så bra. Som Filip Hammar och Fredrik Wikingsson till exempel.

Till skillnad från i tävlingen på tv får det plats långt mer än två lag i Eriks och Eriks version. Nästan 90 personer trängdes i snookerbaren nere i källaren på Biljardpalatser på S:t Eriksgatan senast.

Nästa tävlingstillfälle är på måndag 4 april.

Fakta

Tävlingssugen? Du har inte missat tåget

Vill du hänga med och tävla i På spåret i Biljardpalatsets källare är det inte för sent.

Tre tävlingstillfällen återstår.

Måndag 4 april

Måndag 25 april ,

Måndag 9 apri

Storfinal: Måndag 30 april

För att delta är det bara att dyka upp. Men för säkerhets skull kan det vara bra att föranmäla sig på facebooksidan.