ANNONS

De tog över båtmacken

Mikaela, Louise och lillasyster Jenna Yourstone tog under fem veckor över en bensinmack för båtar på Kymendö i Stockholms skärgård.
Mikaela, Louise och lillasyster Jenna Yourstone tog under fem veckor över en bensinmack för båtar på Kymendö i Stockholms skärgård.
Drömmen om nyklippt gräs, bullar i bersån och kluckande vatten värker i mångas hjärtan.

För familjen Yourstone blev drömmen sann.

Nu syns de i SVT:s realityserie Drömmen om landet.
ANNONS

Kymmendö är skärgårdsön som August Strindberg älskade och som gav honom inspiration. Här finns i dag 32 bofasta invånare.

Dit åkte tre yrväder fullpackade med palmer och dekorationer á la Ibiza för att driva öns båtmack. När de kom fram visste de inte ens vart de skulle.

– Vi kom dit och fick en skottkärra att köra våra grejor i, säger Mikaela Yourstone, 20.

Tillsammans med mamma Louise, 46, och lillasyster Jenna, 10, rörde hon om ordentligt i skärgårdsidyllen.

– De tyckte nog att vi var lite jobbiga, säger Louise.

– Vi lade oss i en hel del, säger Mikaela.

Familjen började med att pimpa bensinmacken. Mikaela, som studerar till frisör, fixade en klippstuga.

– Men det blåste så mycket att vi fick klippa lite där det passade, säger Mikaela Yourstone.

För övrigt var det en hel del som inte var som på Södermalm där familjen bor i närheten av Nytorget.

ANNONS

De är vana vid bussar som går med jämna mellanrum och butiker som har öppet dygnet runt.

– Det uppstod ju hela tiden problem som vi var tvungna att lösa, säger Louise Yourstone.

Till exempel var det ganska svårt att ta sig fram och tillbaka till ön över dagen med färjorna, något som gjorde kundunderlaget knappt. Men den kreativa trion lät sig inte stoppas. Bland annat köpte de en samling rosa elefanter på Blocket som de sålde.

Vinsten gick till kronprinsessan Victorias fond som stöder funktionshindrade och kroniskt sjuka barn. Valet av fond kom naturligt, delvis för att Louise har en bror som har en cp-skada.

Alex Adamo, producent på Titan, som har varit med och tagit fram programidén för SVT:s räkning är mer än nöjd med resultatet.

Han pressar in en stor prilla snus under läppen och berättar om förväntningarna efter att ha skickat ut fyra Stockholmsfamil-jer på vischan i olika delar av landet.

– Vi hoppades ju så klart på att det skulle bli kulturkrockar och det blev det. Jag är suveränt nöjd. Det blev som vi hade velat och många gånger bättre.

Fakta

Oförberedda på vad som väntar

Drömmen om landet är en realityserie där fyra familjer provar att leva, bo och livnära sig på en familjebaserad verksamhet på svenska landsbygden under ett antal veckor.

Tittarna får se hur de tar sig an sina nya uppgifter och oförberedda kämpar med att komma till klarhet med verksamheternas krav.

Familjerna får exempelvis i uppdrag att ta hand om en bondgård, ett bed and breakfast eller något som de inte brukar pyssla med.