ANNONS

De vill få män att lyssna

Manspoddens upphovsmän Leif Jitelius och Markus Trautman har som målsättning att alltid sända från fälolika lokaler och platser. Det här avsnittet spelades in bland klätterväggarna på Klätterverket i Sickla.
Manspoddens upphovsmän Leif Jitelius och Markus Trautman har som målsättning att alltid sända från fälolika lokaler och platser. Det här avsnittet spelades in bland klätterväggarna på Klätterverket i Sickla.
Den ständigt växande floran av poddradio har fått ett nytt tillskott. För några veckor sedan spelade Manspodden in sitt tolfte avsnitt på Klätterverket i Sickla.

– Vi vill bli en av ­Sveriges ledande poddar, ­säger Kungsholmenbon Markus Trautman.
ANNONS

Radioprofilen Markus Trautman var pappaledig när han fick idén att starta en egen podd.

– Jag gick runt och rullade vagnen och fördrev tiden med att lyssna på olika poddar. Jag letade efter sköna programpunkter. Men jag tyckte inte att de var tillräckligt bra.

I samma veva fick hans radiokollega Leif ”Jitte” Jitelius en ingivelse.

– Jag var på vårt lantställe i Norrtälje. Fästmön och döttrarna satt i soffan och tittade på TV4 morgon. Det slog mig när fransmannen testade bakelser och nya kjolar och frisyrer presenterades – det här intresserar inte mig. Börjar jag bli gammal?

Men Leif Jitelius drog en annan slutsats.

– Det saknas något för mannen.

De slog ihop sina idéer och manspodden föddes.

– Det är ett namn som kan uppfattas att det inte riktigt ligger i tiden. Några som hör vad vi gör andas ut och säger: Det här är inte 2015.

Men poddmakarna tror på namnet utan att riktigt kunna definiera hur man når en speciellt manlig publik.

ANNONS

– Att vi som sänder är män och pratar om det som intresserar oss. Det är det som gör det till en manspodd.

Med avsnittstitlar som Massmördare, muskler och domkraft samt Gitarrer, stjärtljud och Zlatan hoppas poddmakarna locka till lyssning. Och de uppger att sändningarna nu når 40 000 lyssnare per avsnitt.

När vi träffar duon befinner de sig i Klätterverket i Dieselverkstaden i Sickla. Platsen ska inspirera till sändningens tema: När män och kvinnor hjälps åt och gör samma saker.

– Jag fick idén när jag var i ­Österrike. Där badade män och kvinnor bastu tillsammans. Jag får erkänna att jag kände mig lite obekväm med situationen. Sam­tidigt ville jag pröva idén att vi ska göra ännu mer tillsammans. Spela i samma fotbollslag och dela omklädningsrum, eller som här klättra tillsammans och hjälpa varandra, säger Leif Jitelius.

Leif Jitelius började jobba med radio 1993. Efter en radioutbildning på Kulturama fick han jobb på NRJ, i stort sett samma dag som kommersiell radio fick sändningstillstånd i Sverige. Han fortsatte sedan på olika privata radiostationer, och tillbringade några år på Radio Stockholm.

Numera arbetar han med chefsutveckling. Podden är än så länge ett fritidsprojekt.

Markus Trautman har också jobbat på en rad olika radio­stationer. Senast på Rockklassiker.Duon tror att deras bakgrund kan öka radiokänslan.

– Andra poddar består av några personer som enbart pratar med varandra. Vi har en struktur med fasta inslag, ungefär som ett vanligt radioprogram.

Markus Trautman och Leif Jitelius är något förvånade över det stora intresset för manspodden – alltså från kvinnor.

– Det märker vi på vår face­booksida som visar att ungefär 30 procent av lyssnarna är kvinnor. Men det kanske inte är så konstigt. Jag brukar titta i min fästmös magasin av ren ­nyfikenhet för att se vad som intresserar kvinnor, säger Leif Jitelius.

Fakta

Bästa poddradion under 2014

De fick Svenska podradiopriset:

Sveriges bästa podcast: Alex och Sigges podcast.

Livsstil: Alex och Sigges podcast.

Musik: Avicii Levels Podcast.

Kultur och nöje: Värvet.

Teknik och vetenskap: Institutet.

Nyheter,samhälle och ekonomi: P3 Dokumentär.

Sport: Heja Sverige – en landslagspodd.

Humor: Tack för kaffet.