ANNONS

Släkten värst i ny komedi

Josephine Bornebusch
Josephine Bornebusch fortsätter på den komiska banan i den nya serien Welcome to Sweden.
Smart, rolig och fylld av energi. Skådespelerskan Josephine Bornebusch byter rollen som Mickan i Solsidan mot Emma i nya komediserien ”Welcome to Sweden”.

– Vi är ganska lika hon och jag.
ANNONS

För de flesta är Josephine Bornebusch känd som överklass-Mickan i TV4:s Solsidan. Men nu syns hon snart i romantiska komediserien ”Welcome to Sweden”.

Dessutom skriver hon på en bok.

– Jag har en del projekt på gång, förutom skådespeleriet skriver jag på en ungdomsbok som jag hoppas blir klar i höst. Det är hård konkurrens i den här branschen och det är bra att ha något annat att falla tillbaka på. Jag gillar att skriva, säger hon.

Josephine Bornebusch har alltid velat bli skådespelare. Hon var bara två månader gammal när hon gjorde sin första roll i Marie-Louise Ekmans film ”Moderna människor”. Mostern är skådespelaren Claudia Galli Concha och mamma Cian Bornebusch är scenograf.

Redan som barn spelade Josephine Bornebusch i skoluppsättningar och kortfilmer. Med åren har det blivit flera filmroller och tv-serier.

Hon har även varit med och skrivit manus både till ”Solsidan” och ”Welcome to Sweden”. Den nya serien är skapad av amerikanen Greg Poehler och bygger på hans egna upplevelser när han flyttade till Sverige.

Greg Poehler spelar kändisrevisorn Bruce, som lämnar New York för svenska kärleken Emma spelad av Josephine. Dråpliga situationer och kulturkrockar följer när han försöker anpassa sig till livet i sitt nya hemland och träffar Emmas familj.

– Vi har försökt tona ner min karaktär lite för resten av rollerna är ganska extrema. Det är lite likadant i Solsidan, där är många av figurerna oftast lite skruvade, ­säger hon.

Serien som sänds i tio avsnitt kommer även att visas i USA, i höstas köptes den in av amerikanska tv-jätten NBC.

ANNONS

– Det är jätteroligt att det går så bra, jag tror att humorn tilltalar alla och det är en rätt hög igenkänningsfaktor, säger Josephine Bornebusch:

Bland de amerikanska skådisar som dyker upp i serien kan nämnas Gene Simmons från Kiss och Will Ferrell. Patrick Duffy (Bobby Ewing i Dallas) och Illeana Douglas spelar Bruces föräldrar medan Lena Olin och Claes Månsson gör rollerna som Emmas mamma och pappa.

– Det var jättehäftigt att träffa dem. Patrick Duffy är otroligt ödmjuk och down to earth. Och så kul att få spela mot Claes Månsson, han är nog den snällaste person jag träffat, säger Josephine Bornebusch.

Josephine växte upp på Södermalm och i Nacka. Nuförtiden är hon bosatt mitt i city och lyckligt gift sen flera år tillbaka.

Du har mycket på gång men vad gör du när du kopplar av?

– Ha ha ha jag gör nog sådant som de flesta gör. Jag tycker det är skönt att bara ta det lugnt och hänga med kompisar när jag inte jobbar. Det är viktigt för mig.

Greg Poehler spelar Emmas man.

Fakta

Debut i Rederiet

Namn: Josephine Bornebusch.

Ålder: 33 år.

Bor: ”I city.”

Familj: Gift med Erik Zetter­berg som jobbar som art director.

Yrke: Skådespelare. Har varit med och skrivit manus till Solsidan och Welcome to Sweden.

Bakgrund: Debuterade som 18-åring i Rederiet. Spelat i filmer och som Mickan i komediserien ”Solsidan”.

Aktuell: Som Emma i Welcome to Sweden på TV4.

ANNONS