ANNONS

Debutant utan nerver

”Jag åker inte ut och det värsta folk kan säga är att jag inte är någon programledare”, säger Sarah Dawn Finer om programlederiet.
”Jag åker inte ut och det värsta folk kan säga är att jag inte är någon programledare”, säger Sarah Dawn Finer om programlederiet.
Nu debuterar Sarah Dawn Finer som programledare i Melodifestivalen. Sångerskan är glad över att slippa vara med och tävla den här gången.

– Det är hemskt för nerverna, säger hon.
ANNONS

Att leda Melodifestivalen är mycket enklare än att tävla i den. Det menar programledaren Sarah Dawn Finer, som själv slog igenom i Sveriges största musiktävling.

– Det är skitläskigt att vara med. En abnorm press med minutiösa förberedelser i sex månader för tre minuter. Det här är mycket lättare. Jag åker inte ut och det värsta folk kan säga är att jag inte är någon programledare. Tur, för jag är sångerska, säger Sarah Dawn Finer och rycker på axlarna i soffan på kaféet.

I tv-rutan ger du intryck av att vara en varm person. Är du det?

– Jag är väldigt varm, skyddande, omtänksam och mammig. Jag ger mycket, det får mig att må bra. När vi som ska åka på turné med Melodifestivalen hade möte, var det viktigt för mig att gå runt och krama och hälsa på alla. Vi gör det här tv-programmet tillsammans och känner man varandra så kan man hjälpa varandra om något plötsligt händer i stundens hetta.

Du skaffar dig trygghet?

– Ja, jag är en svår kontrollmänniska. Fråga mamma, hon är terapeut.

Sarah ville bestämma redan i skolan, var elevrådsordförande i Adolf Fredriks musikklasser och startade en filmtidning. Idag är hon den som drar ihop middagar, bestämmer resor och fixar möhippor. Det är inte så många kreativa människor som också tycker om struktur, konstaterar hon.

Att uppträda live är däremot inget som skrämmer Sarah. Det gör hon jämt.

– Jag tror att live-elementet är läskigare för andra. Jag har redan ramlat på scen, tappat text och sjungit fel. Det är inte min stora rädsla i livet.

ANNONS

Vad är din stora rädsla?

För första gången tystnar Sarah en lång stund och rynkar ögonbrynen.

– Att jag ska dö ensam. Det vore sorgligt, även om jag tror att det är smått omöjligt med tanke på hur många människor jag har runt mig. Jag vill sluta när jag peakar. Mamma, som är 70, är livfull. Hon och min 63-åriga pappa har just varit på en trum- och danskurs i Ghana. Det säger mycket om mina föräldrar. Är man så som äldre dör man aldrig ensam och jag är lik mamma till sättet.

Sarahs mamma är från Bronx, där morfar var judisk rabbin, medan hennes pappa kommer från England. Halvbrodern på mammas sida, artisten Rennie Mirro, jobbar med Melodifestivalens artister. De är bästa kompisar och träffas dagligen, men Rennie är betydligt lugnare än systern.

– Som lillasyster har jag behövt kämpa för uppmärksamheten och pratar 40 gånger mer.

Trots att Sarah är uppvuxen i Vasastan känner hon sig osvensk: pratar mer, är öppen, socialt orädd, uttrycker känslor och svarar ärligt på frågan hur hon mår.

– Jag är väldigt färgstark, även om jag är klädd i svart i dag. Men jag har gjort som mina föräldrar: skapat mig en värld med likasinnade idioter. Hela min yrkesgrupp består av en massa neurotiska konstnärer, säger Sarah.

Men du är väl inte neurotisk?

– Nej, men jag har svårt att lita på folk. Det tar tid innan jag känner trygghet och vågar släppa taget.

Men det har ju gått väldigt bra ändå.

– Jag jobbar hårt som fan. Är ambitiös och vill lära mig saker. Jag är väldigt dålig på att göra samma sak länge.

Fakta

Kom fyra 2007 och sexa 2009

Namn: Sarah Dawn Finer.

Ålder: 30 år.

Bor: Birkstan.

Familj: Mamma, pappa, syster, bror.

Aktuell: Leder Melodifestivalen tillsammans med Helena Bergström och Gina Dirawi. Deltävling 1 direktsänds i SVT den 4 februari .

Så fick Sarah programledarjobbet: ”Det var ointressant och odramatiskt”. Under en lunch frågade Melodifestivalens inslagsproducent om hon ville jobba med honom. Efteråt undrade Sarah om det verkligen var en riktig fråga. Det var det.

Har tävlat själv: 2007 kom Sarah på fjärde plats med ”I remember love” och 2009 på en sjätteplats med ”Moving on”. Båda låtarna blev årets mest spelade av en svensk artist på radion. ”Det var mitt genombrott som artist. Jag fick en skjuts in i folks medvetande.”

Nyligen tagit körkort: ”Jag älskar att köra bil. Det är den ultimata frihetskänslan”, säger Sarah som har en Volkswagen.