ANNONS

Deckarförfattarnas Sundbyberg hyllas

Sundbyberg är skådeplats för flera kända böcker.
Sundbyberg är skådeplats för flera kända böcker.
Bellman och Stig Dagerman har det. Och Helga Henschen.
Snart har även Stieg Trenter, Stieg Larsson och Vic Suneson det.
Vad tänker ni? Jo, en egen litterär skylt i Sundbyberg förstås!
ANNONS

För tredje året i rad sätter Sundbybergs stad upp litterära skyltar för att hylla de författare som skildrat Sundbybergs i litteraturen. I år har man valt ut författarna Stieg Larsson, Stieg Trenter samt Vic Suneson.

Alla tre har i olika böcker skildrat Sundbyberg på något sätt, menar Fredrik Richard, press- och PR-ansvarig på Sundbybergs stad.

Citat från Män som hatar kvinnor

– Citatet för Stieg Larsson är hämtat från boken ”Män som hatar kvinnor” och har koppling till en karaktär som bor i Sundbyberg. I Stieg Trenters bok ”Narr på Nocken ” skildras miljöer och genomfärd i centrala Sundbyberg. I barn- ungdomsboksförfattaren Vic Sunesons bok ”Klas och den mystiska peruken” så är det en skildring av en karaktär och flera personer som bor i Sundbyberg, säger han.

De exakta citaten avslöjas först i en ceremoni samt rundvandring på lördag då skyltarna invigs av kommunalråden Johan Storåkers (L) och Stefan Bergström (C).

Kommunalråden inviger

Vic Sunesons skylt invigs på Esplanaden 15, kl. 12:00, i närvaro av författarens son Anders Lundqvist som står som förebild för bokens huvudperson.

Stieg Trenters skylt invigs i korsningen Järnvägsgatan/Ekovägen kl. 12:45 i närvaro av författarens dotter Lena Enflo.

Stieg Larssons skylt invigs på Högklintavägen 20 kl. 13:30 i närvaro av Kurdo Baksi, en god vän till författaren.

Vandringen avslutas på biblioteket i Signalfabriken kl. 14:00 med besök av deckarförfattaren Anders de la Motte som berättar om sitt författarskap.

ANNONS

Bellman, Dagerman, Henschen…

Sedan tidigare har författarna Daniel Sjölin (född 1977), Stig Dagerman (1923-1954), Helga Henschen (1917-2002), Ragnar Thoursie (1919-2010), Eva Adolfsson (1942-2010) och Carl Michael Bellman (1740-1795) fått litterära skyltar i Sundbyberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.