ANNONS

Den klockrena experten

Mikael Wallhagen tycker att det är roligast när en klocka har en annorlunda historia.
Mikael Wallhagen tycker att det är roligast när en klocka har en annorlunda historia.
Inspelningarna av Antik­rundan är igång. Nästa säsong får tittarna möta klockexperten Mikael Wallhagen – som äger klockor för en mindre ­förmögenhet.

– Alla är galna på olika sätt, säger han.
ANNONS

”Antikrundan” är en av SVT:s största succéer. I år firar programmet 25 år och just nu spelas en ny säsong in. Den tidigare klockexperten har dragit sig tillbaka och ersatts av Per Ekelund från Malmö och Mikael Wallhagen, Huddingebo.

– Det ska bli jättespännande. Roligast blir att få träffa alla människor som kommer dit, att få berätta lite för dem om deras klockor, historien bakom och om värdet.

Vet du alltid vad det är folk kommer med?

– Ja, i stort gör jag det. Någon gång kan det vara nödvändigt att dubbelkolla uppgifter, men har man sett så många klockor som jag så ser man snart vad som är speciellt.

I svenska folkets byrålådor ligger gott om gamla armbandsur och fickur. Många är arvegods och kunskapen om klockorna är oftast inte så god. Då är ”Antikrundan” ett utmärkt tillfälle att få veta mer, tycker Mikael Wallhagen.

För att en klocka ska vara värd mycket pengar krävs att den har något speciellt.

– Till stor del handlar det om en klockas historia, men också om fabrikat, tillverkare, urmakare och hantverkskvalitet. Annorlunda detaljer som ett udda typsnitt höjer också värdet. Roligast är det om klockan har en annorlunda historia. På auktion har vi till exempel haft Alfred Nobels pappas klocka och kända skådespelares klockor. Sådana saker ger lite ­extra krydda.

Mikael Wallhagen inledde sin karriär som urmakare men är numera en av klockexperterna hos Kaplans auktioner i Stockholm. Intresset för klockor har han haft länge.

– Det är fascinerande att ett antal hundra delar samverkar för att hålla rätt tid. Och att de kan göra det så länge. Det finns fickur från slutet av 1800-talet som fortfarande håller tiden. Batteridrivna ur är inte lika intressanta. De tidiga quartz-uren från 60- och 70-talen går inte att laga – reservdelarna finns inte längre. Då blir de mer av en slit- och slängprodukt.

ANNONS

Mikael Wallhagen har förstås en egen klocksamling. Den förvaras i bankfack och exakt vilka klockor den består av vill han inte berätta. Men fokus ligger på fascinerande urverk.

Kan du förstå att många tycker att det är galet att lägga flera hundratusen på en klocka?

– Ja. Men alla människor är galna på olika sätt. Någon har kanske en bil för 600 000 på garageuppfarten, någon annan köper hela tiden senaste tv:n. Eller så prioriterar man att resa. Det finns olika sätt att skaffa sig upplevelser.

Att samla klockor behöver dessutom inte kosta en förmögenhet, enligt Mikael Wallhagen.

– Det finns en hel del klockor som hantverksmässigt är väldigt fina, men som ändå inte är värda så mycket pengar. Som Certina till exempel, som generellt är av väldigt god kvalitet men oftast inte kostar mer än några hundra på auktion. En Omega kan man hitta på auktion för mellan 2 000 och 5 000 kronor. Då har man ett bra insteg på vintagemarknaden, ­säger han.

Fakta

Sålde en klocka för två miljoner

Namn: Mikael Wallhagen.

Bor: Huddinge.

Ålder: 39 år.

Familj: Fru och två döttrar.

Yrke: Urmakare och klockexpert i nästa säsong av Antikrundan och på Kaplans auktioner. Där såldes förra året Sveriges dyraste klocka: en Rolex Cosmograph Oyster Daytona för 1 900 000 kronor plus provision på 140 000 kronor.

Fritidsintressen: Familjen, klockor, resor samt den egna inredningsbutiken vic&mic inredning som vi driver på Öland.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.