ANNONS

Det är mycket nu för Sauk

Stefan Sauk har tackat ja till att bli teaterdirektör för Fjäderholmarnas sommarteater.
Stefan Sauk har tackat ja till att bli teaterdirektör för Fjäderholmarnas sommarteater.
”Det är mycket nu”. Stefan Sauks beryktade uttryck i Lorry för 25 år sedan gäller verkligen för Stefan Sauk just nu.

Han ska i augusti delta i Stjärnorna på slottet, uppträda på Fjäderholmsteatern och förbereda sig som teater­direktör.
ANNONS

Sensommaren är en hektisk period för skådespelaren Stefan Sauk. Inspelningen av programmet Stjärnorna på slottet har precis avslutats och den 12 augusti är det nypremiär på föreställningen ”Sauk – fortfarande skeptisk and some fucking music”.

Dessutom har han tackat ja till att bli teaterdirektör för Fjäderholmarnas sommarteater.

– Jag fick en förfrågan och jag tackade ja, det känns spännande. Jag tror att scenen kan leva upp på något sätt. Jag vill skapa en bred och cool scen med mycket musik, säger han.

Han har aldrig sett någon föreställning på Fjäderholmarna, men tror att sommarscenen på ön har en stor potential.

– Vi får nu diskutera vad vi ska satsa på. Jag kommer att göra ett test i augusti för att se hur scenen fungerar och hur man kan jobba där, säger han.

Testet blir hans föreställning ”Sauk – fortfarande skeptisk and some fucking music”.

I föreställningen blandas stand-up, satir och musik med en ton av humor från Svt:s kultförklarade program ”Lorry” där Stefan Sauk för 25 år sedan gestaltade en figur i inslaget ”Tillfälligt Avbrott”. Han gav då uttryck för en fräck och ­politiskt inkorrekt humor.

– Vi var väldigt tuffa då. Vi tog upp saker ingen vågade prata om. Det är saker jag sa då som jag inte kan säga idag. Sverige har alltid varit så tryggt att leva i men det finns en större oro i samhället idag. Det finns därför en hårdare kulturell censurpolis idag.

Varför blev Lorry så populärt?

ANNONS

– Programmet blev banbrytande. Det var ett direkt tilltal rakt till alla som satt i tv-sofforna. Det fanns en energi som var speciell. Det var något nytt och vi var helt orädda.

Han väjer dock inte för att ta upp svåra frågor som meningen med livet och vad som händer när vi dör.

– Vissa ämnen är lite farliga och kan få folk att bli ängsliga. Vad är meningen med livet? Jag skulle säga att det är att leva livet fullt ut varje sekund. Det är ingen som vet vad som finns på den andra sidan.

Under hösten i fjol turnerade han runt i Sverige med föreställningen tillsammans med Riks­teatern. 38 föreställningar på två månader.

– Publiken har älskat föreställningen och vill inte gå hem. Jag har fått göra extra nummer, säger han.

I ett nummer ackompanjerades han av gitarristen i W.A.S.P. ­Douglas Blair som har spelat in ackompanjemanget som visats på en stor led-skärm på scen.

– Han sitter och spelar med sin gitarr på en termitstack någonstans i Afrika samtidigt som jag sjunger en kärlekssång live på swahili. Jag vet inte om jag ska hålla på med en ledskärm utomhus, men han kanske kommer över till Sverige och spelar på Fjäder­holmarna.

Det verkar vara en töjbar före­ställning med många bottnar och ­inslag?

– Jag skulle vilja säga att det är en varm och personlig föreställning. Jag ska göra den lite skärgårdsanpassad och få den lite mer snärtig och somrig. Med vattnet i bakgrunden kommer besökarna få skratta av sig och även få en tankeställare, säger Stefan Sauk.

Maria Svedenhov, marknadschef för Fjäderholmarnas krog, förklarar varför de är så få föreställningar i år.

– Vi sätter inte upp föreställningar i egen regi utan hyr ut teatern till externa partners. I år har vi inte hittat någon intressant partner med undantag för Zenskräck AB med Stefan Sauk som kör i augusti. Men vi vill ju självklart gärna hitta någon till nästa år då vi inget hellre önskar än en levande ö.

Hur ser du på att Stefan Sauk ska bli direktör?

– Fantastiskt roligt, han är en karismatisk skådespelare med många kända produktioner i ryggen. Han blir teaterdirektör i år och har en option på att köra även nästa sommar, säger hon.

Fakta

”Jag borde få royalty på det”

”Sauk – fortfarande skeptisk and some fucking musicspelas på Fjäderholmsscenen med start på onsdag den 12 augusti. Föreställningarna ges 12/8, 13/8, 14/8, 15/8, 19/8, 21/8 och 22/8.

Ålder: 60 år. Bor i Bromma. En dotter.

Bakgrund: Stefan Sauk slog ­igenom för 25 år sedan i tv-­programmet ”Lorry”. Han uttryckte då de beryktade kommentarerna ”Det är mycket nu” och ”jag är skeptisk”. ”Mina uttryck lever kvar än i dag. Ungdomar går omkring och säger det. Jag borde ta royalty på det”, säger Sauk.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.