ANNONS

Det sjunger om Farsta!

Eleverna i Adolf Fredriks musikklasser i Farsta, klass 5 g och h, repar inför en konsert.
Eleverna i Adolf Fredriks musikklasser i Farsta, klass 5 g och h, repar inför en konsert.
Nur A Ismail går i trean på Fagersjöskolan. Här testar han fiol för första gången.
Nur A Ismail går i trean på Fagersjöskolan. Här testar han fiol för första gången.
Adolf Fredriks musikklasser i Farsta.
Adolf Fredriks musikklasser i Farsta.
Adolf Fredriks musikklasser och orkesterskolan El Sistema ger helt nya möjligheter för elever i Farstaområdet att ägna sig åt sång och musik. Mitt i Söderort hälsade på i klassrummen och fick höra mäktig körsång och nyfikna nybörjare med stråkar.
ANNONS

FAGERSJÖ, TISDAG KL 14.20:

– Håll fingret som en krok och så knäpper ni på A-strängen!

Hanna Lindblom, lärare i stråkinstrument på El Sistema Stockholm, instruerar eleverna i trean på Fagersjöskolan. Sekunden senare ljuder det av musik i klassrummet. Anne-Marie, Anneli och Nur spelar fiol. Adam och Mirna har varsin cello. Det är prova-på-lektion och första gången de spelar.

– Det känns roligt och spännande. Man tänker att det är svårt men när man provar är det inte så svårt, säger Mirna Alsaifi.

Mirna Alsaifi och Adam Wahbi testar cello.

Med start i höst har de chansen att spela tre gånger i veckan, helt gratis. Då startar El Sistema på Fagersjöskolan och Magelungsskolan, på de kommunala förskolorna i Fagersjö och Farsta strand samt på några av förskolorna i Sköndal.

– Musik är en viktig del av tillvaron. Vi behöver ge fler barn möjligheten att musicera. Just Farsta är en av de stadsdelar där Kulturskolan inte når så många barn som vi vill göra, förklarar Andreas Rosén, enhetschef för El Sistema Stockholm.

Fagersjöskolans rektor Helena Iversen ser fram emot samarbetet.

ANNONS

– Jag är jätteglad att vi får den här chansen på Fagersjöskolan. De elever som har fått prova har varit väldigt positiva, säger hon.

Frivillig musikundervisning efter skolan

När provspelningen är över får eleverna fylla i papper med intresseanmälan. För skolbarnen är El Sistema frivilligt och undervisningen sker efter skoltid. Antalet platser är begränsat.

– Vi har kö på en del skolor. Oftast är det de som har tackat nej från början men sen när deras kompisar börjar spela kommer de på att de också vill vara med, säger Leili Falsafi på El Sistema.

Adam Wahbi behövde bara en halvtimme med cellon för att bestämma sig hur han vill göra.
– Det var jättekul. Jag vill så gärna fortsätta med det här, säger han.

FARSTAVÄGEN, TORSDAG KLOCKAN 9.25

Sången hörs redan i korridoren. Några elever övar melodier inför lektionen. Väl inne i klassrummet smälter rösterna samman till en mäktig kör. Det är två klasser, 6g och h som repeterar inför en kommande konsert.

Kommandon från lärarinnan Maria Goundorina vid pianot får sången att växla i kraft och bölja som i vågor genom klassrummet.

”Sånglektionerna bara flyger iväg”

I Adolf Fredriks musikklasser är det körsång på schemat varje dag.

– Det är som en frihet, som en paus. Sånglektionerna bara flyger iväg, säger Valentina Arena från Gubbängen.

– En timme känns som en kvart, för att det är så kul, säger Alva Lendel som bor i Farsta strand.

Att den anrika innerstadsskolan skulle få en filial i söderort blev klart 2014. Beslutet var politiskt – fler elever skulle få chansen att sjunga på skoltid. Året därpå flyttade de första eleverna in i nedlagda Farsta gymnasium.

– Vi åkte ut till Farsta innan och provsjöng i aulan. I och med att skolan skulle byggas om kunde vi dessutom bygga körsalar. Det var så mycket som passade ihop, säger Sara Sjöblom, biträdande rektor för Adolf Fredrik i Farsta.

I höst kommer skolan att ha 240 elever i årskurserna fyra-sju. Det är inte lätt att komma in, men kanske ändå lite lättare i Farsta än inne i stan.

– Det är samma intagningsprov här men det är fler som ansöker om att gå i stan, säger Sara Sjöblom.

Många kända artister har passerat Adolf Fredriks musikklasser genom åren. Carola, Danny Saucedo och Peter Jöback för att nämna några.

”Jag tänker nog inte att jag ska bli en stor artist. Men jag vill gärna fortsätta med musik”

Men de elever Mitt i Söderort pratar verkar tycka att själva musiken är viktigare än att bli känd.

– Jag tänker nog inte att jag ska bli en stor artist. Men jag vill gärna fortsätta med musik i vardagen och sjunga i kör, säger Sture Inkinen som bor i Farsta.

Fakta

Adolf Fredrik - en plantskola för artister

Kändisar

Adolf Fredriks musikklasser är en profilskola med inriktning på körsång.

Skolan grundades i Vasastan 1939 och har haft många elever som blivit kända artister, däribland Peter Jöback, Carola Häggkvist, Danny Saucedo och Pernilla Wahlgren.

Filialen i Farsta öppnade 2015 och är en del av Farsta grundskola.

Utöver undervisning i vanliga ämnen har eleverna sånglektioner varje dag och håller regelbundet konserter.

Eleverna tas in via intagningsprov. I höst kommer Adolf Fredrik i Farsta att ha cirka 240 elever i årskurserna 4-7.

Källa: Adolf Fredriks musikklasser Farsta
Fakta

Här startar El Sistema i höst

Fagersjöskolan (årskurserna f, 1 och 4), Magelungsskolan (f-2), alla kommunala förskolor i Fagersjö och Farsta strand (femåringar) samt några förskolor i Sköndal (Växthuset, 44:an, Lagunen och Lilla Skogen).

El Sistema Stockholm är en del av Kulturskolan, men till skillnad från många av Kulturskolans kurser är El Sistema gratis.

Förskoleeleverna får rytmikundervisning medan de som har börjat skolan lär sig stråkinstrument och orkesterspel.

El Sistema Stockholm har samarbete med Kungliga Operan, Berwaldhallen och Folkoperan. Syftet är att eleverna ska få musikaliska förebilder.

Källa: El Sistema Stockholm