Dina drömmars central

Så fördriver du tiden på Centralstationen.
Så fördriver du tiden på Centralstationen.
En svettig och stressig malström av människor. Ett kommersiellt helvete. Eller, en spännande mötesplats full av kultur, historia och möjligheter. Vi hjälper dig hänga på Centralen i tre olika scenarion.

Om tåget är en kvart sent:

Tåget är försenat en kvart på grund av anledning. Nu har du femton
minuter på dig att göra en tidsresa; att fördriva tiden precis som på 40-­
talet. Vi föreslår två snabba stopp:

Fixa bukett På Spångbergs blommor, som har legat på Centralen i över 75 år kan du fixa bästsäljaren snittblommor. Kul överraskning för den du ska träffa. Men också fint att bara ställa hemma på köksbordet.

Köp en tidning Innan du kutar bort till ditt tåg hinner du över till Pressbyrån på andra sidan hallen för att köpa en mer oväntad tidning än Café eller Elle.

Kungliga vänthallen på Stockholms Centralstation och Pressbyråns första kiosk på centralen.

Bakom dörrarna döljer sig den kungliga vänthallen – 200 kvm med en direktlänk ut till plattform 10 där Gustav V brukade ta emot sina gäster från när och fjärran. Pressbyråns första kiosk öppnade 1906, innan dess såldes tidningar på tågen av så kallade tidningspojkar. Foto: Carlos Montecinos/Pressbild, Pressbyrån

Fakta

Spottkoppen är en kompass

Mitt i Centralen finns ett stort hål som är sju meter i diameter. Det byggdes i samband med tunnel­banans tillkomst, så att det skulle komma ner ljus i den underjordiska gången under.

Hålet, som också kallas spottkoppen, har ett räcke som är designat av skulptören Stig Blomberg och är dekorerat med fyra olika figurer som står placerade
i de fyra väderstrecken – en ovanligt stor kompass.

Om tåget är 45 minuter sent:

En rejäl försening är en legitim anledning att bli sur. Men i stället­ för att lacka ur kan du följa vårt ­program med tre punkter för att göra allting mycket roligare.

Drick bubbel Ett glas bubbel med två pintxos kan få axlarna att sjunka ner en bit. Så bra då att Centralen faktiskt har en ny cavabar i huvudentrén. Medan du sitter där och känner att en 45 minuters försening faktiskt inte är hela världen, vänd blicken mot taket. Här hittar du konstnären Filip Månssons målning i orientalisk stil som med stor sannolikhet målades för att piffa upp stationen inför OS i Stockholm 1912.

Lyssna på historia Lite mjukare i lederna kan du söka upp någon av de tre plaketterna som sitter på väggarna på olika ställen på stationen. Om du ringer ett av numrena får du en historia som utspelat sig här återberättad för dig i luren.

Spana in konst Kolla in konstverket Morgondagens väder. Precis borta vid rulltrapporna till Cityterminalen finns konstnärsduon Birger & Bergströms verk som skiftar i färg beroende på hur varmt det är. Precis bredvid finns ett telefonnummer att ringa upp för att få höra en fördjupad berättelse om konstverket.

centralenbild

Landskapsmålningarna är från 20-talet och har hämtat sina motiv från hela Sverige. Takmålningen tillkom när Stockholm stod som värd för sommar-OS 1912. Foto: Carlos Montecinos

Om tåget är över 2 timmar sent:

Antingen så har du kommit hit med Centralen som destination eller så har SJ och Trafikverket överträffat sig själva. Oavsett vilket, se möjligheterna på denna historiska plats.

Fixa frissan Första steget blir att fixa håret. På Braid and blow kan du föna, styla eller fläta håret på bara trettio minuter. Har du inte den sortens hår som låter sig flätas kan du till exempel klippa dig på Rinse.

Käka gott När du gjort dig fin är det dags att käka lunch, eller middag bland vita dukar på brasseriet Luzette. Den rotistekta kycklingen ser god ut, och efter att ha smörjt kråset i en timme föreslår vi en promenad för att skaka ner maten. I den stora hallen, på östra väggen finns åtta väggmålningar med olika motiv från Sverige. (Inget avantgardistiskt, men kom igen – vi är på Centralen).

Ta en kaffe Nu är du redo för en kaffe på Ritazza, fem sekunder bort. Känner du för att strosa omkring lite mer, kanske köpa något onödigt? Då står Teknikmagasinet och Designtorget till tjänst.

Köp en bok Ett besök i bokaffären är obligatoriskt. Här på Centralen är det mycket deckare på engelska som går åt. Även managementböcker är populära, enligt personalen. Väljer du något av Arne Dahl eller Lars Kepler i stället bevisar det bara att du är normal.


Kvartersfolk: Vad gör du här?

Enkät med personer på Stockholms Centralstation

– Jag är här för att köpa tidningarna Beads and Buttons och Bead World, för oss som håller på med pärlor. Jag bor i Södertälje men jobbar i Nacka så centralen är ingen omväg. Men hade det inte varit så hade jag nog ändå åkt hit för tidningarnas skull, säger Jacqueline Olsson från Södertälje. Foto: Carlos Montecinos

Enkät med personer på Stockholms centralstation

– Jag jobbar här, i en bokaffär, men om jag vill fördriva tiden brukar jag gå till något bra matställe. Det finns bland annat ett nytt sushiställe där bitarna rullar förbi på ett band – det känns väldigt roligt, säger Jessica Dellgren på Pocketshop. Foto: Carlos Montecinos

Enkät på Stockholms Centralstation

– Jag värvar medlemmar och bidrag till en organisation som jobbar för kvinnors rättigheter. På Centralen är det faktiskt lätt att få kontakt med människor och ha mysiga samtal. Folk är inte så stressade som man kan tro, om tågen går i tid. Annars kan det vara lite sura miner, säger ­Suzanne Wilén från Act!onaid. Foto: Carlos Montecinos