ANNONS

Läk ditt brustna hjärta med en bok

Mimi Forsblad. En av bibliotekarierna på Lidingö stadsbibliotek.
Mimi Forsblad. En av bibliotekarierna på Lidingö stadsbibliotek.
Kan du laga ditt brustna hjärta eller hitta dig själv med hjälp av en bok? Kanske kan du komma en bra bit på väg.
Lidingöbibliotekarien Mimi Forsblad slår ett slag för bilioterapin.
ANNONS

Att läsning och skönlitteratur kan bidra till ett bättre välbefinnande är inget nytt. Redan Aristoteles betraktade litteraturen som ett läkemedel för själen. Under 1900-talet har biblioterapin växt fram som behandlingsform och under första väldskriget upptäcktes det att läsning av skönlitteratur kunde ha en helande effekt på traumatiserade soldater.

Biblioterapi, även litteraturterapi, är en terapiform där läsning av böcker och samtal kring dessa ligger i fokus – man funderar över det man läst och man diskuterar det med andra. Det handlar bland annat om att läsa, skriva och samtala i syfte att utforska, reflektera, få insikter och läka.

Det finns dock en risk med att ordet biblioterapi, med betoning på terapi, tolkas fel. Att biblioterapi handlar om professionell terapi som utförs av akademiskt skolade psykoterapeuter. Så är i regel inte fallet.

Mina tre lästips i biblioterapeutiskt syfte går alla att hitta på avdelningen ”Romaner och noveller” på Lidingö stadsbibliotek.

Brustet hjärta:

Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfgang von Goethe (1774)

I denna klassiker lider den unge Werther av djupt olycklig kärlek till Lotte som är bortlovad till en äldre man. Boken är skriven som en brevroman och får oss att frossa ordentligt i hur det är att ha ett brustet hjärta. Men vi får också chansen att tänka efter om det verkligen är värt att lägga så mycket energi på en människa som inte vill ha en? Hur långt ska man egentligen gå för kärleken?

Identitet – vem är jag:

När dykaren lämnar sina kläder av Vendela Vida (2018)

En amerikansk kvinna checkar in på ett hotell i Casablanca. Direkt får hon sin väska med pass, plånbok och dator stulen. När polisen triumferande lämnar tillbaka väskan till henne dagen efter visar den sig tillhöra en annan. Efter ett ögonblicks tvekan håller hon masken och tar emot väskan. Rädd för att bli påkommen börjar hon använda andra namn och hon ändrar sitt utseende. Men vem är hon egentligen, och varför gav hon sig iväg på resan till Marocko från första början?

bok

Död och sorg:

Gör vad du vill av Erlend Loe (2008)

ANNONS

18-åriga Julies familj omkommer i en flygolycka. Plötsligt är hennes liv inte värt någonting och hon ger sig ut i världen på ett självmordsprojekt. Pengar har hon i massor och hon träffar många intressanta människor. En bok om att utsättas för en enorm sorg och vad det innebär, men också om det vackra i världen och hur du hittar tillbaka till dig själv och kärleken till att vara människa.

bok

Biblioterapi: Samlingsnamn för insatser som genom läsning syftar till att bota eller lindra psykisk ohälsa, höja livskvalitén eller bidra till en personlig mognadsutveckling.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.