Dogge sadlar på – men prästkappan har han hängt in i garderoben

Dogge Doggelito tar ett nytt kliv i karriären - hästhoppning. Under hösten är han med i SVT där han lär sig rida.
Dogge Doggelito tar ett nytt kliv i karriären - hästhoppning. Under hösten är han med i SVT där han lär sig rida.
Träningen av stjärnorna gick snabbt in på hoppning. Genvägar är ett måste enligt tränaren Linda Englund. Till slut gör Dogge en helt felfri bana.
Träningen av stjärnorna gick snabbt in på hoppning. Genvägar är ett måste enligt tränaren Linda Englund. Till slut gör Dogge en helt felfri bana.
Dogge gör en dålig kurva och hästen Jurand vill inte hoppa utan stannar framför hindret.
Dogge gör en dålig kurva och hästen Jurand vill inte hoppa utan stannar framför hindret.
Linda Englund var både sträng och lättsam mot Dogge.
Linda Englund var både sträng och lättsam mot Dogge.
Säkerhetskollen innan det bär av. Linda Englund kollar utrustningen.
Säkerhetskollen innan det bär av. Linda Englund kollar utrustningen.
Dogge satt på en hästrygg på allvar för första gången i slutet av juni.
Dogge satt på en hästrygg på allvar för första gången i slutet av juni.
Svettig rygg efter passet. Dogge berättar att han somnar tidigt efter träningsdagarna.
Svettig rygg efter passet. Dogge berättar att han somnar tidigt efter träningsdagarna.
Jurand, 15 år.
Jurand, 15 år.
I slutet av juni satte han sig på hästryggen för första gången.
I november tävlar Dogge Doggelito i hästhoppning på Friends Arena.
Prästutbildningen han slog in på blev för tuff att hinna med och är nu satt på paus - men Dogge berättar att han stortrivs med tillvaron och att han lyckats gå ned 21 kilo på bara tre månader.

Dogge Doggelito kommer åkande över åkrarna i Hågelby i sin svarta BMW. Han är lite sen, men så har han redan hunnit med ridträning norr om stan, boxningsträning och en begravning innan klockan hunnit bli tre på eftermiddagen. Nu går han i hårdträning för att lära sig hästhoppning och är nästan inne i hallen, med ridstövlar, väst och hjälm innan han hunnit parkera bilen.

Det är först när han kommit ut ur Botkyrka ridsällskaps hall i Hågelby det finns tid att berätta om alla de andra järnen han har i elden. Han berättar att han lagt skräpmaten åt sidan och tränat hårt, även detta som en del av en kampanj han är involverad i.
– Jag har gått ned 21 kilo på tre månader. Jag vägde nästan 100 kilo tidigare, säger han.
Han är märkbart smalare. Dogge berättar att en sundare livsstil gör att han inte har några problem att orka med alla jobb. Och de är många nu berättar han.
– Jag hoppas kunna jobba 20 år till med kultur. Jag är 40 år nu och tänker jobba stenhårt tills jag blir 60 år. Med det här bra levernet har jag ju blivit 20 år yngre nu också.

Ett av de nuvarande jobben är deltagandet i programmet Stjärnhoppningen på SVT. Dogge Doggelito tror att han har en bra chans att klå de andra deltagarna (Robin ”Mos” Andersson, Anna Book, Dermot Clemenger, Maxida Märak, och Ellen Bergström) i tävlingen på Friends Arena i november. Han tränas just nu av både coachen för Lena Bredberg, men får också lektioner hos Botkyrka ridsällskap och tränaren och stallchefen Linda Englund.
– Det är så jag är som människa. Jag är extrem och går in för det grundligt. Det är inte jätteviktigt att vinna. Men jag vill göra en fin prestation på Friends.
Dogge Doggelito berättar att han inte ridit på riktigt förr, bara häst i nöjespark, och kamel och elefant som turist. I slutet av juni satte han sig i sadeln för första gången.
– Han började nästan hoppa hinder innan han lärt sig galopp. De får ta genvägar. Det finns inte tid att lära sig allt fullt ut, säger Linda Englund från Botkyrka Ridsällskap.

Hästen Jurand vet så klart inte att hon har den kanske främsta förgrundsgestalten för svensk hiphop på sin rygg när hon hoppar över hindren i Botkyrka Ridsällskaps träningshall. De flesta musiker som blivit invalda i Swedish Music Hall of Fame håller enbart på med musik. Så är inte fallet med Dogge Doggelito. Hans namn förknippas numera lika mycket med deltagande i olika tv-program och reklam.

För snart tre år sedan avslöjade han också för Mitt i Botkyrka Salem att han skulle börja studera på teologiska programmet med inriktning mot präst i Svenska kyrkan. Men utbildningen har han satt på paus sedan i våras.
– Det blev för mycket med alla jobb vid sidan av, säger Dogge Doggelito som dock öppnar för att fullfölja utbildningen när barnen som är mellan 6 år och 15 år blivit större.

Musiken kör han också på med. I somras turnérade Dogge Doggelito i Sverige och en ny skiva med hans mix av rap, reggaeton, salsaton och tropico är nästan klar. Den är inspelad i hans hemmastudio precis som de ännu outgivna låtarna till Dogges visskiva med bland andra Lill-Babs, Bengan Jansson och Wille Crafoord.

Det är klart gladare tongångar i Dogges musik i dag jämfört med de stundtals mörka spåren med Latin Kings som bland annat beskrev drogande vänner och tvivel på framtiden.
Har du inte blivit tillfrågad att delta i Så Mycket Bättre?
– Nej, de har inte hört av sig. Alla andra har varit med – Petter, Timbuktu, Ken och Ison och Fille – men inte jag, säger han.

Dogge Doggelito berättar att inga musikprogram hört av sig.
– Det är lite märkligt efter tio skivor, två grammisar och efter att ha blivit invald i Swedish Music Hall of Fame (Med Latin Kings, red. anm.).
Vad tror du att det beror på?
– Jag vet inte. Folk frågar mig på affären varför jag inte är med. Jag måste ha vänstrat med någon producents tjej eller något, säger han syrligt men med en strimma humor.
En del menar att du ”har sålt dig” eller att du inte är så ”creddig”. Vad tänker du om det?
– Men alla rappare har gjort reklam. Michael Jackson gjorde reklam. Och Petter gör reklam överallt. Jag fattar inte varför det är en grej när det handlar om mig. Det måste handla om avundsjuka och föreställningar om hur jag ska vara och inte vara. Men om reklampengarna sponsrar den kultur jag gör så är ju det bra.
För två år sedan kom biografin om Dogge Doggelito – ”Ibland vill man bara försvinna” – skriven av Kim Veerabuthroo Nordberg. Boken beskriver barndomen, tiden med Latin Kings, förlusten av frun i cancer och vem han är i dag.
– Jag tror att boken öppnar upp ögonen på folk. Folk förstår vem jag är. Att jag är en hårt arbetande kultursnubbe – inte vilken lallare som helst. Och att jag har haft det tuff privat, säger han.

Fakta

Genombrottet kom 1994

Namn: Dogge Doggelito, heter egentligen Douglas Léon.
Ålder: 42 år.
Bor: Radhus i Alby
Familj: Fyra barn.
Yrke: Musiker och skådespelare bland annat.
Visste du?: Att Dogge Doggelito är instruktör i skytte, att han har 15 dvärgpapegojor, fyra hundar och en fågelspindel, att han har hundratals med kepsar i sin samling, att han har restaurangutbildning.
Genombrottet: Slog igenom med Latin Kings 1994. Fick pris på grammisgalan efter debuten i kategorin årets klubb/dans.