Doktor Flinck ger extraföreställning

Publiktrycket är högt när Thorsten Flinck är tillbaka som Doktor Glas. I helgen spelas den på Södra teatern med en extraföreställning på lördagen.

För Thorsten Flincks del var det Allan Edwalls version av ”Doktor Glas” som öppnade hans ögon för pjäsen när han som andraårselev på Teaterhögskolan såg den på Brunnsgatan 4.

Nu har det gått 13 år sedan Flinck spelade sin egen tolkning av ”Doktor Glas” första gången.

Då kallade han den av upphovsrättsliga skäl för ”Doktor Flinck”. När han nu, hundratals föreställningar senare, ännu en gång står på scenen med Hjalmar Söderbergs klassiker heter den återigen ”Doktor Glas”.

I pjäsen som utspelar sig i sekelskiftets Stockholm söker den unga Helga upp doktor Glas för att få hjälp att slippa sin makes erotiska närmanden. Doktorns ansträngningar att hjälpa Helga gör honom till en mördare.

På den tiden provocerade historien sin publik och 100 år senare lyckas den fortfarande beröra med sin centrala frågeställning: Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

Har du biljetter till den slutsålda föreställningen på Södra Teatern på fredag? Grattis. Annars gör du gott i att försöka knipa en av de sista biljetterna till lördagens extrainsatta föreställning kl 19.