Åhlin och Dorsin tar Karl-Bertil till teatern

Sveriges egen Robin Hood blir pjäs på Scalateatern i höst när Tage Danielsson salta saga om Karl Bertil Jonsson lämnar teverutan.
– Vi kommer vara originalet trogna, säger initiativtagaren Henrik Dorsin som bett en legend i sammanhanget att hjälpa till.

Just när vi trodde att julen tagit slut har de värmt på glöggen igen på Scalateatern. Anledningen: I Höst, närmare bestämt 8 november, är det premiär för Karl Bertil Jonssons julafton på Scalateaterns scen.

Karl Bertil Jonsson är ju något av det finaste vi har i det här landet – en bild av ett Sverige som inte finns längre samtidigt som det är en salt kritik mot samhället. Hur vågar man ge sig på en egen tolkning?

– Vi kommer att vara originalet troget och som en länk mellan det gamla och nya har vi tagit hjälp av Per Åhlin, tecknaren som gjort teveversionen. Han är produktionsdesigner vilket betyder att han kommer göra lite dekor och animationer säger Henrik Dorsin som själv ikläder sig rollen som berättare på scen.

Från ett kallt fikarum

Henrik Dorsin fick idén om en teaterversion när han själv var julvärd på SVT och satt och såg programmet i ett kallt fikarum mellan sändningarna. I samma veva hade han tagit över Scalateatern och hade inte svårt att övertyga sina kumpaner att de skulle sätta upp julsagan på sin nya teater. Dessutom, menar Henrik Dorsin, spelar det igen roll att Tage Danielssons skrev sagan på 60-talet och att den utspelar sig under andra världskriget. Tematiken med rika, fattiga och tiggare är lika aktuell idag.

– I sann Hasse och Tage-anda kommer jag att skriva texter till  jazzstandardlåtar från 30, 40 och 50-talen som också ska vävas in i föreställningen säger en uppenbart glad Henrik Dorsin medan han fortsätter att presentera dem som är iblandande i produktionen.

Dalle spelar Tycho

Peter Dalle spelar Tycho Jonsson medan Vanna Rosenberg spelar den ömma modern. Karl Bertil själv gestaltas av Adam Lundqvist.

– Han är ju så söt, Karl Bertil Jonsson och i en värld där alla stressar omkring ensamma är det fint att en pojke som Karl Bertil kan påminna alla om vad julen egentligen borde handla om säger Peter Dalle.

Fakta

Regi: Anna Vnuk

Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton har premiär 8 november 2018

I rollerna: Vanna Rosenberg, (Den ömma modern) Adam Lundqvist (Karl-Bertil Jonsson) Peter Dalle (Tycho Jonsson)

Berättare (Henrik Dorsin)

Regi: Anna Vnuk

Musik: Carl Bagge på piano leder en orkester med Per ”Texas” Johansson, Martin Höper,