Dra på kvällssnack om hur Raoul Wallenberg dog

Har du grubblat dig gråhårig över hur Raoul Wallenberg dog?

I kväll klockan 18.30 kanske du äntligen får svar när journalisten Nigel Bance kommer till The English Bookshop för att prata om just detta.

Den svenska affärsmannen, arkitekten och diplomaten Raoul Wallenberg är allmänt känd för att ha räddat tiotusentals till hundratusen judar i naziockuperade Ungern under förintelsen.

1945 greps han av sovjetiska myndigheter efter misstanke om spionage, därefter försvann han. Enligt den officiella historien, som Sovjetunionen gick ut med 1957, dog han i en hjärtattack 1947. Det var under tiden han var fängslad i Lubjanka, en byggnad i Moskva där både KGB:s huvudkontor och fängelse inhystes.

Många har sedan dess spekulerat kring omständigheterna kring hans död.

Den brittiska undersökande journalisten Nigel Bance fick 2002 tillgång till KGB-chefen Ivan Serovs gamla dokument. Där fanns det bland annat detaljer gällande Servovs undersökning kring Wallenberg-fallet, gripandet, förhöret och den efterföljande avrättningen.

Resultatet blev den nypublicerade boken The Liquidation of Raoul Wallenberg. Ikväll kommer han till The English Bookshop för att diskutera och svara på frågor om boken. Föranmälan behövs inte.

Tid: 18.30 ikväll, onsdag. Plats: Södermannagatan 22

Tips! Få stenkoll på helgen och läs de bästa reportagen från Mitt i Stockholm – prenumerera på vårt nyhetsbrev Fredagspepp!