Dubbla utställningar när Barbie fyller 60 år

Barbie i en haute couture-kollektion, sydd av Doris Sandén
Barbie i en haute couture-kollektion, sydd av Doris Sandén
60 år av inspiration för kvinnor – i en pinuppas kropp. Nu hyllas den ikoniska Barbie-dockan i två nya utställningar på Leksaksmuseet i Nacka och Bergrummet på Skeppsholmen.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka är Bergrummet på Skeppsholmen hem för David von Schinkels och hans pappas leksakssamling.

Museet har över 40 000 leksaker av alla dess slag på display på de 2 500 kvadratmetrarna.

Just nu pågår även en tillfällig utställning om Barbie fram till den 1 juni. Här får besökarna lära sig allt om den omtalade dockan.

Parallellt pågår ännu en Barbie-utställning, på Leksaksmuseet i Nacka. Här ställs omkring 300 dockor och tillbehör ut som speglar Barbies 60-åriga liv, i ett samarbete med Barbiesamlarföreningen Barbieringen.

Den tyska Lilli-dockan var förlagan till Barbie, berättar uställningsansvariga Kajsa Logan Müller

Tyska Lilli var förlagan till Barbie

Många visste nog till exempel inte att den tyska seriekaraktären pinuppan Lilli i tabloidtidningen Bild Zeitung var förlagan till Barbie.

När leksaksföretaget Mattels ägare var på besök i Luzern i Schweiz blev paret Handlers dotter Barbara nämligen förtjust i Lilli-dockorna.

Sex dockor fick följa med hem till USA och Ruth Handler tog dessutom med sig Lilli till Mattels egna produktdesigner som skapade en ny docka med inspiration från den tyska.

– Dockan döptes till Barbie efter parets dotter Barbara och Ken-dockan efter deras son Kenneth, berättar Kajsa Logan Müller som är utställningsansvarig på museet.

Just nu pågår en Barbie-utställning i Bergrummet.

 

Omdebatterad 60-åring

I år fyller Barbie 60 år och genom åren har många ifrågasatt hennes långa ben och smala midja.

Men trots att Barbies kropp stöptes efter en pinuppas har syftet alltid varit att inspirera flickor till att gå sin egen väg. Genom åren har Barbie porträtterat över 200 olika yrkeskarriärer.

– Barbie har haft över 40 olika brudklänningar, men hon har aldrig gift sig. Hon är självständig och behöver inte någon annan för att klara sig, säger Kajsa Logan Müller.

Barbie som McDonaldspersonal på Leksaksmuseet.

 

Barbie från då till nu

På museet finns Barbie som brandman, pilot, astronaut och affärskvinna – och många andra yrken.

Barbies kropp har också designats om flera gånger, bland annat för att reflektera modet och ge dockan en möjlighet att röra på sig.

– Det har varit mycket kontrovers kring hennes kropp. Visst ville man skapa en snygg docka, men det har aldrig varit tänkt att vara en idealkropp, menar Kajsa Logan Müller.

För några år sedan genomgick dockan ändå sin största förändring hittills i och med Barbie Fashionistas 2016.

I dag finns Barbie-dockor med olika hudfärger och kroppsformer

På kundernas begäran ingick här dockor med olika längder, hudfärger och kroppsformer.

Skillnaden blir tydlig i glasmontern på museet. Där står den första Barbie-dockan, en brunett i svartvit-randig baddräkt, uppställd sida vid sida med en av de senaste modellerna från 2018, en svart docka med bredare höfter, randig klänning och stort afro.

– Bägge är Barbie trots att de ser så olika ut. Vi vill poängtera hur stor skillnad det är, men att vem som helst kan vara Barbie. Nu kommer hon i fyra olika kroppstyper. Om man nu vill se det som ett ideal, då är alla ideala, säger Kajsa Logan Müller.

När: 8 mars-1 juni, 2019

Var: Bergrummet, Svensksundsvägen 5, Skeppsholmen

När: 9 mars-22 maj, 2019

Var: Leksaksmuseet, Brantvägen 3, Saltsjöbaden

Den första Barbiedockan på Leksaksmuseet

 

Barbieutställning

Den första Barbie-dockan (till höger) bredvid en av de senaste från 2018